Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
89%

Holt költők társasága (1989)

Dead Poets Society
Filmadatlap
 
25
Szereplők
43
Vélemények
7
Képek
2
Videók
 
Gyorvik   2021. 02. 26.

legújabb vélemény a nap véleménye

2
Szemléletek ütközése

Sok szempontból maradandó film, különösen a tekintetben, hogy Robin Williams első olyan főszerepe, melyben lehetőséget kapott a kissé intrikus karaktermegformálásra oly módon, hogy az nem nélkülözött némi komikumot sem. A később már tőle megszokottá ... teljes kritika»

 
indingo   2017. 12. 28.

0

Egy fiúiskola, egy rendhagyó tanár és a felnőtté válás szélén álló fiúk. Rengeteg apró mondanivalóval, érdekes karakterekkel. Igazán különleges film.


 
ArpiHajdu és Réci   2016. 10. 15.

0

"Kapitány, kapitányom". A tanár-diák filmek egyik klasszikusa a feledhetetlen Robin Williams-szel a főszerepeben. A film számos témát latolgat köztük a felnőtté válást, az első szerelmet, a példakép keresést, a barátságot és árulást és természetesen ... több»

 
Sabnock Sanatory   2019. 01. 19.

0

Fontosnak tartom, hogy ezt a filmet a mai fiatalok is megnézzék, és kicsit elgondolkozzanak egyes dolgokon, hiszen a film nagyon sok örök témát boncolgat. Szerelem, barátság és árulás, meg persze az apa-fiú viszony. Kötelező darab.

 
TomÁcs   2019. 12. 30.

0

Remek film, amely a barátságon és a családon túl bemutatja a tanár-diák kapcsolta egy különös formáját, hogy bizony így is lehet.

 
VvV   2018. 10. 30.

0

Azért nagyszerű a film, mert teljesen hétköznapi dolgokról és problémákról szól.

 
MKristijan   2017. 02. 13.

0

Örök kedvenc ez a film, amilyen mondanivalót tartogat, mai napig megállja a lábát. Sajnos a mai oktatásban is jelen van ez a jelenség. Néha jól jönnek a Kapitányok ma is, és hál Istennek itt-ott akadnak.

Galéria (7)

Videók (2)

A film összbevétele 140 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

1989-ben Peter Weir a Zöld kártya című filmjét akarta megvalósítani, ám a film főszereplője, Gerard Depardieu közölte vele, hogy abban az évben nem ér rá leforgatni a filmet. Mivel a Touchstone-nál nem akarták, hogy tehetséges rendezőjük munka nélkül maradjon, elküldték neki a Holt költők társasága forgatókönyvét, amibe Weir azonnal beleszeretett.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Lara Flynn Boyle-nak lett volna egy kisebb jelenete a filmben, de végül kivágták azt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A barlang, ahol a társaság minden este találkozik, valójában egy latexből készült kellék volt, ám egy valós barlangról mintázták.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Robin Williams a dialógusai 15%-át improvizálta.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A forgatások eredetileg Georgiában zajlottak, ám mivel a rendező érzékeltetni szerette volna, hogy egy új-angliai iskoláról van szó (amihez hóra volt szüksége), átköltöztette a stábot Delaware-be.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A forgatókönyv szerint Keating karaktere rákos lesz, amire a diákjai is rájönnek. A filmbe végül nem került bele ez a mozzanat.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A rendezésre és egyben a főszerepre felkérték Dustin Hoffmant is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Keating szerepére először Liam Neesont képzelték el.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmbéli tanár karaktert, Keatinget Tom Schulman a saját tanárairól, Harold Clurmanról és Samuel Pickeringről mintázta. Utóbbitól az inspiráló beszédeket, előbbitől pedig a tanítási stílust vette át az író.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Tom Schulman forgatókönyvíró (akinek a nevéhez fűződik a Drágám, a kölykök összementek és az Isten nem ver Bobbal) saját élményeit írta meg a történetben, amelyeket a Montgomery Bell Academyről őriz Nashville-ben. A szereplők többségét pedig olyan emberekről mintázta, akiket valójában is ismert.

(ArpiHajdu és Réci)