Top 30: Filmek, amelyekben emlékezetes öngyilkosság történik

A listán olyan filmeket gyűjtöttem össze, amelyeknek a cselekményében fontos szerepet játszik egy szereplő, vagy szereplők öngyilkossága. A rangsor az alapján állt össze, hogy az adott öngyilkosság mekkora érzelmi hatást vált ki a nézőben (elsősorban bennem). Fontos volt még, hogy eredményes öngyilkosság történjen a filmben, amelyet vagy látunk, vagy érzékeltet valamilyen módon a rendező. Jó nézelődést kívánok hozzá, ha van további film, amellyel esetleg bőveteni lehet, nyugodtan jöhet a kommentek közé!

#30

akció | horror | sci-fi

Disney+

Ellen Ripley és társai űrhajójukkal  lezuhannak a Fiorina 161 nevű bolyóra, a szerencsétlenséget csak a nő éli túl. A bolygót magukra hagyott rabok lakják, akik sokkal nagyobb... több»

Ellen Ripley (Sigourney Weaver) öngyilkossága. A film, amely már a címével lelövi a poént (köszönjük magyar fordítók). Ripley két részen keresztül küzdött az idegen lény ellen, a harmadikban azonban nem kerülheti el a sorsát. Bár a sorozat harmadik része összességében ugyan alulteljesít az első kettőhöz képest, de az ikonikus zárás lassított felvételben, mellkast kirobbantó aliennel együtt ott van a nagy pillanatok között. Aztán Ripley-t is és a halált is feltámasztják. Talán nem kellett volna, ahogy az a bizonyos negyedik rész sem.
#29

83 Thelma és Louise  (1991)

(6) (15)

dráma | kaland | krimi | road movie

Louise (Susan Sarandon) egy kis vendéglőben dolgozik pincérnőként, magánélete problémás, ugyanis barátja, Jimmy (Michael Madsen ), a zenész mindig úton van. Thelma (Geena Davis)... több»

Thelma (Geena Davis) és Louis (Susan Sarandon) öngyilkossága. Amikor már nincs menekvés, akkor irány a Grand Canyon szakadéka. Ridley Scott road moviejában pontosan ez történik, amelyben a Ford Thunderbird a tájjal együtt egy képeslappá merevedik.
#28

akció | kaland | politikai | sci-fi | szatíra | thriller

Netflix | HBO Max

A 74. Éhezők viadalának két győztese volt, amire soha korábban nem volt példa a Nagy Mészárlások történetében. Katniss (Jennifer Lawrence) és Peeta (Josh Hutcherson)... több»

Mags (Lynn Cohen) öngyilkossága. Az idős versenyző úgy vállalta a harmadik nagy mészárlást, hogy tudta, nem élheti túl. A halál ezúttal egy nagyon veszélyes köd képében jelenik meg.
#27

84 A függetlenség napja  (1996)

(45) (22)

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

HBO Max | Disney+

Az emberek épp a Függetlenség napját ünnepelnék, amikor hatalmas túlerővel rendelkező idegenek jelennek meg az égen, és arra készülnek, hogy elpusztítsák a Földet. A... több»

Russell Casse (Randy Quaid) öngyilkossága. Ismerős a katasztrófafilmek azon tipikus figurája, aki az életét áldozva egy heroikus öngyilkosságot követ annak érdekében, hogy a világ így megmenkülhessen, s ezáltal értelmet nyer(het) szerény kis élete? E figurának az eredetét ebben a permetező repülőgép pilóta képében találjuk..
#26

79 Videodrome  (1983)

(10) (6)

horror | sci-fi | thriller

A Videodrome főhőse Max Renn, a 83-as csatorna elnöke, aki próbál a többi tévétársaság között versenyben maradni, ezért csatornájának programja elsősorban az alantas... több»

Max Renn (James Woods) öngyilkossága. Cronenberg ikonikus filmje már-már ijesztő pontosságú képet festett arról , milyen is lesz a televíziózás a XXI. században. A tv-ben akkorát szólt az May Renn öngyilkosság, hogy felrobbant a készülék, ám itt még nincs vége a történetnek.
#25

51 Ken Park  (2002)

(9) (4)

dráma

Négy tinédzser, négy gyerekkori barát - három fiú és egy lány - élete tárul fel elõttünk: az erõszak, a szex, a gyűlölet, a szeretet és az érzelmi zavarodottság minden... több»

Ken Park (Adam Chubbuck) öngyilkossága. Itt már az elején megvan az, ami kell: Ken Park levideózza halálát, s szép lassan megismerhetjük azt a közeget, amely ezt eredményezte.
#24

72 Vanília égbolt  (2001)

(26) (10)

fantasy | misztikus | romantikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime | TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

David Aamesnek bejött az élet, gazdag, fiatal, jóképű, és neki mindent szabad. Mikor elcsábítja legjobb barátjának kedvesét, egy autóbaleset véget vet addigi életének. Arca... több»

Divid Aames (Tom Cruise) öngyilkossága. "Az eredeti jobb, mint a remake" frázist a Vanília Égbolt esetében is lazán el lehet sütni, a vége azonban így is emlékezetesre sikeredett. Tom Cruise nekifut, megtorpan a tető szélén, kamera felülnézetben, majd dönt. Ha másért nem, ezért a jelenetért érdemes két órát várni.
#23

84 Control  (2007)

(2) (2)

dráma | életrajzi | zenés

A Control című zenés életrajzi dráma a Joy Division énekesének, Ian Curtis-nek az életét mutatja be, akinek szakmai megpróbáltatásai, szerelmi élete és gyerekkora óta tartó... több»

Ian Curtis (Sam Riley) öngyilkossága. Életrajzi dráma a Joy Division frontemberéről. Nem mutatják, de látjuk a kötelet, és látjuk a reakciókat, úgyhogy nincs happy end, ahogy Ian Curtis élete sem volt az.
#22

75 Boogie Nights  (1997)

(10) (14)

dráma

A hetvenes évek Amerikája: szex, drog, diszkó. A pornófilmproducer, Jack Horner (Burt Reynolds) karrierje leáldozóban van, nem tudja, hogyan szerezze vissza a közönség és a... több»

Little Bill ( William H. Macy) öngyilkossága. Az új évi visszaszámláláshoz közeledve, miután megölted a feleséged és a partnerét csak egy dolgot tehetsz, és ezzel Little Bill is tisztában van.
#21

89 Az ördög ügyvédje  (1997)

(50) (9)

dráma | misztikus | szatíra | thriller

Kevin Lomax rendkívüli meggyőzőerejével minden ügyét megnyeri, gyönyörű és bájos felesége van, munkájában és magánéletében is szerencsés. Egy napon szokatlan... több»

Mary Ann Lomax (Charlize Theron) öngyilkossága. Ilyen következményei lehetnek, ha valaki a család helyet a karriert választja, továbbá még az ördöggel is cimborál. Jelen filmben a feleség hoz egy igen súlyos döntést.
#20

76 Rómeó és Júlia  (1996)

(28) (19)

dráma | romantikus

Disney+ | TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Shakespeare klasszikus szerelmi történetének modern feldolgozásában fegyverek, autók, drog és pénz szegélyezi a fiatal szerelmesek életét, de a halhatatlan vágyódás, amely... több»

Rómeó (Leonardo DiCaprio) és Júlia (Claire Danes) öngyilkossága. A klasszikus sztori is helyet követel. Bár Shakespeare művének végkifejlete mind könyvben, színpadon és a vásznon is erős, képileg talán az 1996-os filmváltozat vált a legemlékezetesebbé.
#19

87 Játsz/ma  (1997)

(27) (8)

dráma | misztikus | thriller

Netflix

A film főszereplője egy gazdag bankár, aki beleunt életébe. Abban a korban jár, amiben apja is, amikor öngyilkosságot követett el. Közeleg a születésnapja, ám legszívesebben... több»

Nicholas Van Orton (Michael Douglas) öngyilkossága. Nem túl jó előjel, amikor abba az életkorba lépsz, amelyikben édesapád öngyilkos lett. Ez történik Nicholas-szal is, ám a bajok tovább tetőznek: bekerül egy játékba amelyben az élete a tét. Lépésről lépésre jutunk el a teljes kilátástalanságig, onnan pedig csak lefele vezet út.
#18

91 A bolond Pierrot  (1965)

(2)

dráma | krimi | road movie | romantikus | szatíra

Egy férfi szeret egy asszonyt. Mást vett feleségül, de mindig is őt szerette. Egy napon megszöknek együtt, ki tudja, merre, valahova messzire. Különös lelki azonosság köti őket... több»

Pierrott (Jean-Paul Belmondo) öngyilkossága. Godard 1965-ös filmjében egy kékre festett arcú ember dinamitot csavar a fejére. Kell ennél több egy kiváló francia filmhez?
#17

76 Az órák  (2002)

(15) (8)

dráma | romantikus

Az egyetlen nap alatt játszódó filmben három különböző időben élő nő életét ismerhetjük meg, ám sorsuk összefonódik… 1923-ban Virginia Woolf (Nicole Kidman), angol... több»

Virginia Woolf (Nicole Kidman) öngyilkossága. Érdekes módja az öngyilkosságnak az, ha valaki kövekkel megrakott zsebbel megy bele a folyóba. Virginia Woolf ezt tette a való életben, Az órák című filmben pedig mindezt újra és újra átélhetjük. Természetesen csak saját felelősségre!
#16

87 Hét élet  (2008)

(23) (5)

dráma | romantikus

Gabriele Muccino történetében egy ember úgy akarja feloldozni magát a lelkiismeretfurdalás alól, hogy hét idegen életét tereli jobb irányba. A terv egészen addig működik,... több»

Ben (Will Smith) öngyilkossága. Egy újabb bizarr módja az öngyilkosságnak: jéggel teli kádba ülve engedjünk ki medúzát, amely végül bevégzi sorsunkat. Ben ezt választja, ezt a cseppet sem fájdalommentes véget.
#15

82 Szédülés  (1958)

(17) (18)

misztikus | romantikus | thriller

John Ferguson rendőr volt San Fransisco városában egészen addig, amíg tériszonya miatt ki nem lépett a kötelékből. Most magánnyomozóként dolgozik, és épp egy gyönyörű... több»

Madeleine Elster (Kim Novak) öngyilkossága. Hitchcock filmjében rengeteg túlvilági motívum van, kezde a halálhoz vonzódó szőkeséggel. Aztán jön az ugrás a harangtoronyból.
#14

84 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

Karras atya (Jason Miller) öngyilkossága. Az ördögöt csak egyféleképp tudjunk legyőzni: ha átvesszük magunkba és végzünk magunkkal. Az ördögűző befejezése napjainkban is hátborzongató, ahogy 1973-ban.
#13

88 Holt költők társasága  (1989)

(51) (17)

dráma

Disney+

A Welton Akadémia tanára egészen rendhagyó módszerekkel kezdi meg a tanítást 1959-ben a konzervatív iskolában. Diákjait arra ösztönzi, hogy ne könyvből akarják megtanulni az... több»

Neil Perry (Robert Sean Leonard) öngyilkossága. Melyik a legradikálisabb módja annak, hogy fellázadjunk a szülői nyomás ellen? Neil Perry megmutatja ebben a nagyon költői klasszikusban
#12

85 Dögkeselyű  (1982)

(9) (13)

dráma | krimi

Filmio

Simon József taxisofőrt kirabolja két idős hölgy utasa. Hiába fordul az elvált, adósságokkal küzdő férfi a rendőrséghez, a hatóság emberei kétkedve fogadják a... több»

Simon József (Cserhalmi György) öngyilkossága. Nincs lista magyar film nélkül! Bár hazánkban meglehetősen ritka, hogy a vásznon öli meg valaki saját magát, ennek az üdítő kivételnek helye van a többi, szintén nagyszerű film mellett.
#11

85 Sin City - A bűn városa  (2005)

(62) (17)

krimi | thriller

HBO Max | SkyShowtime | TV-ben (Viasat3, csütörtök 01:33)

Sin City egy korrupt és végtelenül romlott város, ahol a gyengéknek esélyük sincs a túlélésre. Mindeki vágyik valamire, van aki bosszúra, van aki megváltásra, és olyan is... több»

Hartigan (Bruce Willis) öngyilkossága. "An old man dies, a young woman lives. Fair trade." Mondja Hartigan, aztán az a vágás. Kegyetlen végkifejlet
#10

79 Öngyilkos szüzek  (1999)

(5) (7)

dráma | romantikus

A Lisbonék kívülről átlagos amerikai családnak tűnnek. Az apa matematikatanár, öt lányának nevelését inkább mélyen vallásos felesége végzi, aki drákói szigorral tart... több»

A Lisbon nővérek (Kirsten Dunst, A.J. Cook, Leslie Hayman, Chelse Swain és Hanna Hall) öngyilkossága. A lista tulajdonképpeni ihletője, amelynél szintén ki lehetne tennei a spiler alert! táblát. Az öt lány halála a legkisebbel kezdődik, amelynek hatása végzetes lesz az egész Lsibon család számára.
#9

dráma | krimi

HBO Max | Netflix | TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

Jean-Baptiste Grenouille egy halpiacon született, árvaházban nevelkedett, de már fiatalon nagyon másnak tűnt, mint kortársai. Három évesen sem mászni, sem beszélni nem tudott, a... több»

Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) öngyilkossága. "Az ember nem vész el, csak átalakul". Mondhatnánk ezt is, Jean-Baptiste pedig átadja magát az extázisban lévő tömegnek, amely gyakorlatilag széttépi őt. Érdekes módon, több embertől is hallottam, hogy ha már meg kell hallni, akkor azt egy ehhez hasonló módon tenné meg, mint a parfüm főhőse.
#8

76 Looper - A jövő gyilkosa  (2012)

(38) (13)

akció | dráma | krimi | sci-fi | thriller

Az időutazás nem fikció többé, azonban veszélyei miatt illegális cselekdetnek számít. A maffia körében azonba bevett módszer, hogy ha valakit el akarnak tenni láb alól,... több»

A fiatal Joe (Joseph Gordon- Levitt) öngyilkossága. Az utóbbi évek egyik legjobb sci-fi akciófilmjében az öreg Joe épp a jövőt készül beteljesíteni, amikor a fiatal énje átlátja az egész helyzetet, és dönt. "A jövőnk nincs előre megírva. Változtathatunk rajta, ezt te is tudod!" Idézhetnénk egy másik, kultikus sci-fiből. Joe változtat a jövőn, nem is akárhogy.
#7

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

TV-ben (National Geographic, csütörtök 01:33)

1945, a második világháború utolsó napjai. Berlinben Hitler (Bruno Ganz) bunkerében még pár nappal a teljes összeomlás előtt is vannak, akik a győzelemben hisznek, és nem... több»

Adolf Hitler (Bruno Granz) öngyilkossága. A filmben több öngyilkosság is történik, mégis a Führer halála az, amelyet ugyan nem mutatnak, mégis, a reakcióból tudjuk, hogy mi történt. Egy birodalom és vezetőjének összeomlása két és fél órában
#6

84 Erőszakik  (2008)

(48) (14)

dráma | krimi | thriller | vígjáték

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

A két profi bérgyilkos, Ray és Ken egy időre fel kell, hogy függessze  munkáját, mivel bonyodalmakba keveredtek legutóbbi megbízásuk során. Főnökük Belgiumba, Bruges... több»

Ken (Brendan Gleeson) öngyilkossága. Az In Bruges-t (a magyar fordítást nem vagyok hajlandó használni) lehet szeretni vagy nem szeretni, de Ken tette a végén az utóbbi évek egyik legemlékezetesebb filmes pillanata volt, efelől semmi kétség.
#5

77 Mocsok  (2013)

(12) (5)

dráma | krimi | vígjáték

Cinego

Bruce Robertson a korrupt és álszent rendőrt előléptetésétől már csak egy gyilkossági ügy felgöngyölítése választja el. Az előléptetés megszerzésére kollégája Ray is... több»

Bruce Robertson (James McAvoy) öngyilkossága. És arra gondoltunk volna, hogy egy állandóan káromkodó, szexista, drogos és korrupt skót zsaru halála meghat majd? A monológ, a kamera, a sál, a szék, s rajta az egyensúlyozás, mindegyik egy fontos összetevő egy páratlan film páratlan befejezéséhez.
#4

akció | sci-fi

1997. augusztus 29-én a Skynet kirobbantotta a III. világháborút, amely 3 milliárd áldozatot követelt. A túlélőknek azonban a gépek ellen is meg kell küzdeniük. A Skynet egy... több»

A Terminátor (Arnold Schwarzeneger) öngyilkossága. Oké, hogy csak humanoid, mégis amit tesz, az nagyon is emberi. Amikor ráébred, hogy nincs más választása, akkor tudja mit kell tenni. Legendás végkifejlet.
#3

78 Las Vegas, végállomás  (1995)

(15) (11)

dráma | romantikus

Ben Sanderson (Nicolas Cage) egykor híres forgatókönyvíró volt, de miután felesége elhagyta őt a fiukkal, az alkoholhoz fordult. Alkoholizmusa lassan mindent feléget körülötte,... több»

Ben Sanderson (Nicolas Cage) öngyilkossága. A filmek többségében csak a végére jutunk el oda, hogy nincs más út, csak az öngyilkosság. Ben Sanderson azonban már az elejétől kezdve, szisztematikusan halad a halál felé. Addig persze több liternyi alkoholt kell legurítania, s közben különös kapcsolatot alakít ki egy prostituálttal, de a film nem árul zsákbamacskát. Itt Las Vegas valóban a végállomás.
#2

87 Acéllövedék  (1987)

(20) (11)

dráma | háborús

Stanley Kubrick filmje a brutális vérengzés és a nyers erőszak erőteljes feldolgozása. A történet a vietnámi háborúban küzdő katonák sorsát mutatja be, ahogy lassan elvesztik... több»

Leonard "Gomer Pyle" Lawrence közlegény (Vincent D'Onofrio) öngyilkossága. Az a nézés, a megőrülésnek azon foka, amely kiütközik Popeye közlegény arcán mielőtt végrehajtaná tettét. Parádés jelenetsor, s ez még csak a film első részének a vége Stanley Kubrick zseniális filmjében.
#1

93 A remény rabjai  (1994)

(263) (57)

dráma

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie... több»

Brooks (James Whitmore) öngyilkossága. Az élete nagy részét börtönben töltő ember, aki szabadulása után nem találja helyét világban levelében elköszön a fegyházban lévő barátaitól, majd véget vet az életének. Nem ez az egyetlen öngyilkosság a filmben, mégis valahányszor látom Brooks utolsó jelenetét úgy érzem, összeszorul a szívem. "Itt járt Brooks" és ez nem csak a tetőgerendába vésődött bele.