10 hazugság a Star Warsról, amit (valószínűleg) Te is elhittél

Kevés annyira meghatározó filmes franchise van a világon, mint a Star Wars. Amikor megálmodta, talán még George Lucas sem gondolta, hogy az évtizedek során ekkorára nő. Közel egy tucat mozi, több sorozat, képregények, regények és videojátékok gyarapítják a messzi-messzi galaxis történetét. Egy ekkora világról még a legkeményebb hardcore rajongók sem tudhatnak mindig mindent. Most mutatunk is tíz hazugságot vagy inkább tévhitet, amit a nagy többség kész tényként kezel – hibásan.

1. A Jedik cölibátust fogadtak: nagy tévedés, amire maga, George Lucas hívta fel a figyelmet. Bár a filmekben amolyan szerzetesfélének vannak beállítva, valójában nem tilos a Jediknek a szerelem, sőt, a testi kapcsolat sem. Ami viszont tényleg tilos, az a házasság és kötődés.

2. Lando Calrissiant eredendően Han Solo pótlására találták ki: az igaz, hogy eredetileg azért kérték fel Billy Dee Williamst a szerepre, mert akkor még Harrison Forddal nem írták alá az ötödik és hatodik rész szerződését. De az, hogy az aláírás után sem törölték Lando karakterét, azt mutatja, hogy az egyszerű pótléknál jóval többet szántak neki.

3. Ralph McQuarrie festményei győzték meg a Fox fejeseit a filmről: ez sem teljesen igaz. Az a része igen, hogy a filmhez készült koncepciórajzok nagyon jól sikerültek és nagyon tetszettek is a Fox elnökségének. De ezek sem voltak elegendőek, hogy rábólintsanak az akkor még nagyon kockázatosnak tűnő projektre. Végül George Lucas és a stúdió elnöke közti barátság volt a döntő faktor.

4. Mark Hamill azt mondta a Halálcsillag pusztulásakor, hogy Carrie: Egy városi legenda szerint Luke Skywalker a Halálcsillag elpusztítása után, amikor újra találkozik barátaival, úgy köszönti Leia hercegnőt, hogy Carrie. Ez az elszólás, a hercegnőt alakító Carrie Fisher színésznőre utal, de valójában nem igaz. Erről Mark Hamill már többször is beszélt, elmondása szerint azt mondja, hogy „Ott is van…”, vagyis angolul azt, hogy „There she…”, ami valóban hasonlít hangzásban a Carrie-re. Egy nagyon picit.

5. Chewbacca neve orosz eredetű: egy legenda szerint a wookie nevét két orosz szó összemosásából kapták. Az orosz csudovisje és a sobaka szavazatk gyúrták össze, amelyek szörnyeteget és kutyát jelentenek. De ez nem igaz. A wookie neveket valóban más szavak összekeverésével alkották meg, de ezeknek semmi köze az orosz nyelvhez.

6. George Lucas kezdettől fogva 9-12 filmben gondolkozott: Bár korábban Mark Hamill is állította, hogy George Lucas mindjárt négy trilógiáról is beszélt neki, a rendező másképp emlékszik. Elmondása szerint olyasmi tényleg elhagyhatta a száját, hogy mennyire jó lenne sok-sok évvel később öregemberként visszatérni, de eredetileg nem voltak ilyen messzemenő tervei. De aztán jött a Disney.

7. Az Ezeréves Sólymot egy hamburger inspirálta: kétségtelen, hogy erős képzelőerővel bele lehet látni egy hambit az űrhajóba, de ez ennyi is. A legenda szerint George Lucas álmodta meg a hajó formáját egy félig megevett hamburger és egy olívabogyó találkozásából. Valójában azonban Joe Johnston tervező egy rakás különböző koncepciórajzot készített, mire a köralakú design mellett tették le a voksukat.

8. Egy bizonyos C-3PO gyűjtői kártya egy vagyont ér: egy legenda szerint létezik egy különleges C-3PO gyűjtői kártya, amelyen egy bizonyos testrésze direkt vagy véletlenül elég félreérthető méretben és pózban látható. Aki megkaparintja ezt a kártyát, egy kisebb vagyonért adhatja tovább, hiszen egy igazi ritkaságról van szó. Nos, sajnos ez sem igaz. Az említett kártyából ugyanis pontosan ugyanannyit készítettek, mint a többiből. Vagyis semmivel sem ritkább vagy értékesebb náluk.

9. Harrison Ford improvizálta a „Tudom” választ: ez az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb mítosz a Star Warson belül. De ez sem igaz teljesen. Sokan azt gondolják, hogy Harrison Ford a felvétel közepén improvizálta a választ. Az igazság azonban az, hogy bár eredetileg tényleg nem ezt mondta volna, nem ott találta ki, már régóta régóta készült rá. Előre meg is beszélte a rendezővel, épp csak Carrie Fisher nem tudott róla.

10. Mark Hamill balesete miatt találták ki a wampa-jelenetet: ez sem állja meg a helyét. Az tény, hogy a negyedik és ötödik rész között a színész súlyos autóbalesetet szenvedett, ami miatt a füléből vett porccal állították helyre az orrát. Egy ilyen beavatkozásnak látható nyomai maradnak. A legenda szerint a wampa-jelenetet csak azért tették az ötödik rész legelejére, hogy ezzel palástolják a színész sebeit az arcán. De valójában George Lucas azért találta ki a jelenetet, hogy kellően izgalmasan indítsa be a filmet. Az más kérdés, hogy a hegek miatt is kapóra jött.