Ma ünnepli 43. születésnapját James McAvoy, melynek kapcsán cikkünkben 10 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze, amit jó eséllyel nem tudtál az X-Men franchise sztárjáról.

1. Édesanya súlyos betegsége miatt a szülei elváltak, így őt és nővérét a nagyszülei nevelték. Az apjával gyerekkora óta nem beszélt.

2. Egy 2006-os interjúban elmondta, hogy eredetileg hittérítőnek készült, de elsősorban azért, hogy bejárhassa a világot.

3. A színész a Shameless forgatásán ismerkedett meg későbbi feleségével, Anne-Marie Duffal, akivel szerelmespárt alakítottak.

4. McAvoy elmondása szerint sosem akart igazán színész lenni, egyszerűen belecsöppent ebbe a világba. "Csak azért csináltam, mert lehetőségem volt rá, és valamit csinálnom kellett. Úgy érzem, a pályafutásom gyakorlatilag csak megtörtént. Soha nem akartam igazán színész lenni."

5. Bár számtalan emlékezetes szerep köthető a nevéhez, mégsem halmozták el eddig díjakkal. Pályafutása során mindössze egyszer jelölték Golden Globe-díjra, még 2007-ben a Vágy és vezeklésben nyújtott alakításáért.

6. Sokan már talán nem is emlékeznek rá, de karrierjében az áttörést a Steven Spielberg produceri vezénylése alatt készült HBO sorozat, Az elit alakulat hozta meg.

7. Bár megengedhetné magának, hogy fényűző életet éljen, McAvoy és felesége továbbra is egy kétszintes lakásban él Észak-Londonban. Elmondása szerint a szabadidejét többségében otthon tölti, az egyik legkedvesebb elfoglaltsága a sudoku rejtvények megfejtése.

8. Kedvenc filmje a kultikus vígjáték, a Kincsvadászok.

9. Az ugandai gyermekeket megsegítő jótékonysági esemény apropóján egyszer bázisugrást hajtott végre a világ legmagasabb kórházának tetejéről.

10. Bár még mindig nagyon fiatal, eddig pályafutás során már több, mint 30 filmben szerepelt az 1995-ös debütálása óta.

Ha még többre van kíváncsi, lapozd át a galériánkat, melyben végigvettük a színész karrierjének egyes állomásait a kezdetektől egészen a napjainkig.