14 éve már, hogy a nagyszerű színész, Heath Ledger tragikus hirtelenséggel elhunyt. A sztár, aki ma lenne negyvenhárom éves, fiatal kora ellenére így is rendkívüli pályát futott be.

Alighanem a legtöbben A sötét lovag Jokereként emlékeznek rá, de utolsó alakítása a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmában volt látható, amelynek premierjét a sztár már nem élte meg.

Cikkünkben 15 érdekességgel és 15 fotóval emlékezünk a színészre:

1. Első színpadi szerepe egy Pán Péter iskolai darabban volt.

2. Heath és idősebb nővére, Kate, nevüket Emily Brontë Üvöltő szelek című regényének főszereplőiről kapták.

3. Gyerekként nagy rajongója volt Chuck Norrisnak.

4. Első filmes szerepe a Sweat című produkcióban volt, amelyben egy meleg biciklis sportolót alakított.

5. Első főszerepe a 10 dolog, amit utálok benned című filmben volt.

6. A Túl a barátságon egyik csókjelenetében majdnem eltörte Jake Gyllenhaal orrát.

7. Heath saját maga találta ki Joker sminkjét egy boltban vásárolt makeup készlettel. Joker sebeit a valóságban „Glasgow mosolynak” nevezik.

8. Abban a jelenetben, mikor Joker nővér ruhát visel, a mellkasára tűzött névjegykártyán kislánya, Matilda neve olvasható.

9. Kiváló sakkozó volt, 10 évesen részt vett egy bajnokságon is. Emellett verseket írt, imádott szörfözni, és halála előtt azt tervezte, hogy megrendezi első filmjét Walter Tevis Verzécsel című 1983-as regényéből. Sokan talán nem tudják, de több videoklipet rendezett barátjának, Ben Harpernek.

10. Egy alkalommal zsűrizett a Melbourne Cup Carnival elnevezésű férfi modell versenyen 2001-ben. Ugyanebben az évben a People Magazin őt magát is beválogatta az 50 legszebb ember listájára. 

11. Heath volt a legfiatalabb Joker, egyúttal az első nem amerikia színész, aki eljátszhatta az ikonikus képregény karaktert. A sors érdekessége, hogy az első és az utolsó filmjében is egy bohócot alakított. 

12. Joker szerepéért postumus elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Szuperhős filmben játszott szerepért ez még korábban senkinek nem sikerült! A filmtörténetben egyetlen színészt tüntettek ki postumus Oscarral, Peter Finchet.

13. A színész több hónapon keresztül készült Joker szerepére, mialatt teljesen elszigetelte magát a külvilágtól.

14. Különös módon halála napján (de még a halálhírét megelőzően) a google keresőjében a „Keith Ledger” volt a második legkeresettebb fogalom.

15. 2002-ben felkérték, hogy alakítsa Pókembert Sam Raimi képregény adaptációjában, azonban visszautasította a lehetőséget.