Az ünnepi időszak első komoly bukása lehet Peter Jackson filmje, a Ragadozó városok.

Tegnap a hétvégi bevételeket összegző cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a Ragadozó városok mindössze 7,5 millió dolláros nyitóhétvégét produkált, amivel nagyon alulteljesített a stúdió várakozásaihoz képest. Olyannyira, hogy akár 150 milliós bukás is lehet a vége.

Hogy ennek mi lehet az oka, csak találgatni lehet, de a legvalószínűbb a film körüli hájp lesz, és még inkább, annak teljes hiánya. Bár a Ragadozó városokat nem Peter Jackson rendezte, de producerként és íróként is kivette a részét a munkálatokból, és nem csak ő, de a stúdió is az ő "gyermekének" tekintette a produkciót. Az előbb említett indokok mellett már csak azért is, mivel közel tíz éve ő szerezte meg a megfilmesítési jogokat, és azóta kiemelt prioritást élvezett nála a projekt.  A hobbit után azonban a direktor hosszabb pihenőt tervezett be magának, ekkor került a képe a rendező, Christian Rivers, hogy vezényelje le a munkálatokat.

Ettől még Jackson nem maradt a partvonalon, és ahol tudott, besegített a munkafolyamatba. A Universal pedig joggal bízott benne, hogy ha úgy tünteti fel Jacksont, mint a film atyját,  A Gyűrűk Ura és A hobbit-trilógia rajongói majd özönleni fognak a premierre. Azonban a hétvégén kiderült, Jackson neve legyen bármilyen hangzatos is, egy marketing kampányra önmagában kevés. Olyannyira, hogy a Ragadozó városok minden bizonnyal az idei év legnagyobb bukása lesz.

A film jelenleg világszerte 42 milliót tud felmutatni, ami nem lenne olyan borzasztó, ha ehhez nem számolnánk hozzá az igen negatív nézői és kritikai fogadtatást, valamint a tényt, hogy a becslések szerint 300 milliós összbevételre lenne szükség ahhoz, hogy a produkció nyereséges legyen. Azonban még a bizakodó becslések is legfeljebb 120 milliót jósolnak a filmnek, amivel szinte biztosan a Jupiter felemelkedése és a Valerian és az ezer bolygó városa sorsára fog jutni.

A Ragadozó városok december 27-től a hazai mozikban.