Szinte napra pontosan húsz éve már, hogy hazánkban is a mozikba került George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon és Julia Roberts nagyszerű krimi-vígjátéka, az Ocean's eleven - Tripla vagy semmi. Steven Soderbergh filmje nagy sikert aratott, így nem is volt kérdés, hogy jöhetnek a folytatások, amelyek az elmúlt húsz évben szép sorban jöttek is több-kevesebb sikerrel.

De most emlékezzünk inkább vissza az eredeti(nek vélt, de erről mindjárt bővebben) filmre, hiszen ez a húsz év jól mutatja, hogy mennyire gyorsan repül is az idő. Mesélünk most tíz érdekességet a moziról, amit talán még nem hallottatok és picit új színben is feltűntetheti kedvenc bankrablós sztoritokat.

1. Valójában csak egy remake: valójában egy 1961-es Frank Sinatra mozi, A dicső tizenegy feldolgozásáról van szó. Tulajdonképpen nem sokat változtattak a sztorin, hiszen az már akkor is a történelem legnagyobb kaszinórablásáról szólt. Akkoriban Sinatra mellett Shirley MacLaine és Dean Martin voltak a főszereplők.

2. Több eredeti szereplő is felbukkant: most, hogy tisztáztuk, egy negyven évvel korábbi mozi remake-je készült el 2002-ben, érdekes részlet, hogy két korábbi szereplő is tiszteletét teszi benne: Angie Dickinson és Henry Silva is szerepel mindkét alkotásban.

3. Teljesen más szereposztás is lehetett volna: A film nem akármilyen színészgárdát vonultat fel, de a készítők eredetileg másokban gondolkoztak. Danny Oceant például Bruce Willis, Linus Caldwellt Mark Wahlberg, Virgil és Turk Malloyt Luke Wilson és Owen Wilson, míg Frank Cattont Danny Glover játszhatta volna el.

4. Don Cheadle berágott: Ő alakította a tizenegyfős banda egyik tagját, de a neve sehol sem szerepel, még a stáblistán sem. Ez azért alakult így, mert a forgatáson azt akarta, hogy az ő neve is a film címe felett szerepeljen a plakátokon, de ezt visszautasították. Erre megsértődött és töröltette a nevét mindenhonnan…

5. A női mellékág: Ez talán nem akkora titok, hiszen nem olyan régen történt. 2018-ban készült egy spin-off, az Ocean’s 8, amelyben nagyjából ugyanazt a sztorit kapjuk, csak épp ezúttal csupa női főhőssel. Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway és Rihanna voltak a főszereplők.

6. Az örökké éhes karaktert: Brad Pitt karaktere azért is lehet emlékezetes sokak számára, mert volt egy sajátos jellemvonása. Állandóan éhes volt, ezért szinte végigzabálta az egész filmet. Ez az ötlet egyébként Brad Pitt-től származik, a rendező pedig azonnal rábólintott.

7. Bruce Willis csak szerepet kapott: Bár az első filmről lecsúszott, a másodikban már ő is szerepet kapott. Az Ocean’s Twelve volt a második olyan mozi, amiben ő és Julia Roberts közösen szerepelt.

8. Volt francia is a szereplők közt: Vincent Cassel csak a második és harmadik filmekben tűnt fel. A rendező nagyon szerette a színész játékát, ezért régóta figyelemmel kísérte már a munkásságát. Amikor elkezdték írni a második rész forgatókönyvét, nem volt kérdés, hogy ő is helyet kapjon benne.

9. A kaszinóban: A film ugyebár kaszinók kirablásáról szól, de a színészek a forgatások szüneteiben egyébként is szívesen ütötték el az időt szerencsejátékkal. Ám amíg Brad Pitt és Matt Damon szerencsés kézzel ült az asztalhoz, addig George Clooney nagyon nem. Az elbeszélések szerint csak a blackjack asztalnál huszonöt partyt veszített el zsinórban.

10. Párizsi lövöldözés: Míg az első részt teljes egészében Amerikában forgatták (hiszen Las Vegasban játszódott), addig a folytatást már részben Párizsban vették fel. Több jelenetet is forgattak a párizsi Gare du Nord pályaudvaron és a Sorbonne folyosóin is.