Bármennyire is fura belegondolni, Michael Bay egyik legjobb akciófilmje, A szikla már 27 éves. Több, mint negyed évszázad eltelt azóta, hogy izgulhattunk Stanley Goodspeed és John Patrick Mason párosáért a világ leghíresebb börtönében. A film 1996 nyarán került a mozikba és mára igazi kultfilmmé vált. Cikkünkben 10 érdekességet gyűjtöttünk, amelyekről talán még nem hallottatok.

1. Sean Connery megkérte Michael Bayt, hogy aludhasson a börtön egyik cellájában a forgatás alatt, mert így rengeteg időt megspórolhat, hisz nem kell minden nap ingáznia. A rendező bele is ment, szóval ő tényleg a börtön lakója volt abban az időszakban.

2. A forgatókönyvet eredetileg sokkal komolyabbra írták, mint amilyen a film végül lett. Ennek oka, hogy a legtöbb poén és beszólás a színészek rögtönzése volt.

3. A film producere több dokumentumfilmet is megnézett, amelyek az amerikai kormány a fedett akciókban elesett katonái ügyének eltusolásáról szólt. Ezek ihlették meg Hummel tábornok karakterét.

4. Eredetileg Arnold Schwarzeneggernek ajánlották fel Stanley Goodspeed karakterét, de amikor elolvasta a forgatókönyv akkor még igen korai változatát, abban rengeteg volt az odafirkált megjegyzés. Azért mondta le a felkérést, mert azt gondolta, hogy a karaktere nincs kellően kidolgozva.

5. A filmben látható tengerészgyalogosok között valódi tengerészgyalogosok is voltak.

6. Éppen ezért a vezetőjüket alakító Michael Biehn többször lefagyott, mert nem érezte magát hitelesnek előttük. Ugyanígy lámpalázas volt Sean Connery társaságában is.

7. A film végén látható vadászrepülős jelenetek többsége a US Navy Blue Angels alakulat saját felvétele.

8. Az izgalmas földalatti üldözéses jelenetet eredetileg függő csillékkel akarták leforgatni, de egyszerűen nem volt rá pénz, így maradtak a hagyományos csillék. Viszont az a függő csille, amibe Goodspeed belekapaszkodik zuhanás után, az eredeti elképzelésből maradt meg.

9. Mason verekedés közben egy késsel odaszögezte a falhoz Hendrix kezét, ám a jelenet túl durvára sikerült és egyébként sem illett Mason karakteréhez, ezért kivágták.

10. Michael Baynek konkrét elképzelése volt a folytatásról. Ebben Goodspeedet a kormány üldözi a megtalált mikrofilm miatt és mivel máshoz nem fordulhat, ezért megkeresi Masont. Sajnos ebből már semmi sem lett.

85 A szikla  (1996)

akció | kaland | thriller

Francis Hummel (Ed Harris) tábornok mindenre képes az embereiért, és neheztel a kormányra a cserbenhagyott, elesett katonák miatt. Csalódottságában és bosszúra éhesen... több»