3 kultikus horror, amit ugyanaz a sorozatgyilkos inspirált

A sorozatgyilkosok a filmipar születése óta témát szolgáltatnak a horrorfilmkészítőknek. De még a legbetegebb mozik sem képesek visszaadni néhány elmebeteg sorozatgyilkos tetteinek brutalitását. Az évtizedek során rengeteg olyan mozi készült, amely valamely ismert sorozatgyilkos történetét meséli el. Most mutatunk hármat, amelyek valamilyen formában mind ugyanabból az őrült fickóból merítettek ihletet.

De előbb beszéljünk egy picit erről az őrültről. Az illető Ed Gein, aki az ’50-es években követte el a horrorfilmeknél is hátborzongatóbb rémtetteit. Ed Gein nagyon zavaros gyerekkor élt meg, az apja alkoholista, az anyja pedig bigott vallásos volt. A nő különös szigorral nevelte két fiát, ám Ed Gein apja és bátyja később meghalt, így ő kettesben maradt a körülmények dacára (vagy éppen azok miatt) vakon imádott anyjával. Ám végül a nő kétszer is sztrókot kapott, az első még nem, de a második végzett vele.

Ed Gein ekkor teljesen magára maradt, és kegyetlen és gyomorforgató életmódja valamikor ekkor kezdődött el. Hogy pontosan hány nőt ölhetett meg, az máig rejtély, összesen két esetet bizonyítottak rá, ugyanakkor elmebetegsége miatt nem ítélték börtönre, élete hátralévő részét elmegyógyintézetben töltötte.

Hogy miket művel Ed Gein? Mikor egy helybéli boltvezető után kutattak a rendőrök, a birtokán meg is találták a nő megcsonkított holttestét. A házakban aztán rengeteg női testrészt, lenyúzott arcokat, emberi bőrrel bevont székeket és lámpabúrákat találtak. Ed Gein saját bevallása szerint csak két nőt ölt meg, a többi testrész a közeli temetőkből kiásott holttestekből származott.

A különösen kegyetlen, de talán tetteivel teljesen tisztában sem lévő Ed Gein története több könyvet és azokon keresztül több filmet is ihletett. Az egyik leghíresebb az alig néhány évvel a rémtetteinek nyilvánosságra kerülése után megjelent Robert Bloch regény volt, a Psycho. Ez elsősorban Ed Gein és az anyja közti beteges kapcsolatot használta fel.

Ed Gein áldozatai arcát is lenyúzta, sőt, még női fejekből trófeákat is készített. A lenyúzott arcokat pedig maszknak készítette ki. Ez is megihlette a filmeseket, főleg A texasi láncfűrészes mészárlás alkotóit. A filmnek ugyanakkor az arcból készült maszk elemen kívül más köze nem volt a bűnesethez.

Ed Gein állítólag fogyasztott is az áldozatai húsából. Ebből pedig már ki lehet találni, hogy melyik regény – és film – merített még a történetéből. Természetesen A bárányok hallgatnak, amelynek szintén őrült gyilkosa is előszeretettel fogyasztotta el áldozatait.