A sci-fi mozik egyik megkerülhetetlen képviselője, de egyben az egész filmtörténelem egyik legnagyobb mesterműveként is számon tartják. Stanley Kubrick rengeteg mesterművet alkotott, de azok közül is kiemelkedő az 1968-ban, vagyis 55 évvel ezelőtt épp a mai napon mozikba került 2001: Űrodüsszeia. Fél évszázad hosszú idő, de még így is bizonyosan vannak olyan érdekességek ezzel a filmmel kapcsolatban, amiről még nem hallottál. Most öt ilyennel tisztelgünk a klasszikus előtt!

1. Több alternatív címe is volt a projektnek: Ahogy szinte minden filmnek, ennek is több címvariációja volt, mielőtt megszületett volna a végleges. Stanley Kubrick és a forgatókönyvön vele dolgozó Arthur C. Clarke (állítólag a regény és a film párhuzamosan íródott, nem egyik a másik alapján készült) egymás közt csak How the Solar System Was Won címen emlegették a projektet, utalva ezzel az 1962-es How the West Was Won (A vadnyugat hőskora) című westernklasszikusra. De szóba kerültek olyan címlehetőségek is, mint az Across the Sea of Stars, a Universe, a Tunnel tot he Stars, az Earth Escape, a Jupiter Window, a Farewell to Earth vagy a Planetfall. Sokáig úgy nézett ki, hogy a Journey Beyond the Stars lesz a befutó, de Stanley Kubrick alig pár hónappal a premier előtt döntött mégis a 2001: Űrodüsszeia mellett, hogy így tisztelegjen Homérosz eposza előtt.

2. Egy kanadai animációs film inspirálta Stanley Kubrickot: A Universe címlehetőség nem véletlenül került szóba. A rendezőt ugyanis nagyban megihlette a Kanadában 1960-ban készült 28 perces animációs rövidfilm, a Universe, amelyet akkor még Oscar-díjra is jelöltek. A rövidfilm azt mutatta be, milyen lenne elutazni és kilépni a Tejútrendszerből. Annyira megihlette a film, hogy Stanley Kubrick felkérte az abban narrátorként hallható Douglas Raint, hogy legyen HAL 9000 hangja, de még a vizuális effektekért felelős Wally Gentlemant is elcsábította a filmjéhez.

3. A különös biztosítás és Stanley Kubrick paranoiája: A rendező élete egyik mesterműveként tekintett a 2001: Űrodüsszeiára, éppen ezért még a szokásosnál is paranoiásabb volt miatta. Jól mutatja ezt az is, hogy elment a Lloyd's of London biztosítótársasághoz, hogy biztosítást kössön. Hogy mire? Arra, hogy akkor se érje anyagi kár, ha a filmje esetleg nevetségessé válna. De miért rettegett attól, hogy nevetségessé válhat? Azért, mert felmerült benne, hogy mire mozikba kerül a film, addigra az emberiség valóban kapcsolatba lép egy idegen civilizációval és onnantól az egész film komolytalan lesz. Természetesen a biztosítótársaság elzavarta a rendezőt.

4. HAL neve és a dal: Ez is egyfajta easter egg a filmben, ami Arthur C. Clarke-hoz köthető. HAL, a gonosz mesterséges intelligencia (bár az eredendő gonoszságán lehet vitatkozni) megpróbálja megölni a legénységet, ezért végül Dr. David Bowman deaktiválja. Miközben sorra kapcsolja le az áramköreit, az MI próbálja lebeszélni erről, majd megkérdezi, hogy szerenté-e hallani őt énekelni. Ekkor belekezd a Daisy Bell című dal kísérteties eléneklésébe. Ezt Arthur C. Clarke találta ki, akit korábban elhívtak az IBM egyik laborjába, hogy ott tanúja legyen, amint egy IBM 704 számítógép ugyanezt a dalt énekli. HAL neve is valahova ide eredeztethető, ugyanis a H.A.L. betűk mind szomszédosak az I.B.M. betűkkel…

5. Az eltűnt 19 perc legendája: Stanley Kubrick legendás volt a maximalizmusáról, ez ezt a filmet is érintette. Egyfelől a forgatás után minden díszletet és kelléket megsemmisíttetett, hogy ne lehessen később eladni vagy lemásolni őket. Másfelől gondosan ügyelt rá, hogy minden fel nem használt felvételt is elpusztítsanak. Az ősbemutató után a rendező a jobb tempó miatt 19 percnyi jelenetet vágott ki a filmből. Elrendelte, hogy az összes kópiát pusztítsák el és éppen ezért mindenki azt hitte, hogy ezek a jelenetek örökre elvesztek. Csakhogy 2010-ben egy kansasi sóbányában megtalálták 17 perc filmtekercseit!