2021.09.24   olvasottság: 268372x   szerző: csd   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

Volt egy időszak, amikor egy film még mindig új életre tudott kelni, miután a cenzúra keményen elkaszálta azt. Ez bizony a VHS-korszak, ennek a hordozónak köszönhetően a készítők gyakorta éltek annak lehetőségével, hogy egy másik címet választottak "alkotásaiknak" abban bízva, hogy így majd könnyebben megtalálja a közönségét. Alábbi összeállításunkban szereplő produkciók javarészt ennek a megoldásnak váltak ismertekké, majd pedig kultikussá, ezeket a filmeket azonban kizárólag erős idegzetűeknek ajánljuk.

A 10 leghírhedtebb ocsmány film
#10

horror | thriller

Egy zavarodott vietnami veterám egy rádiós pszichológus női pácienseit terrorizálja… több»

Ehhez a filmhez egyszerűen bátorság kell. Bármennyire is meglepő a film ellen soha nem indult eljárás, a VHS változatnál csupán egy, a DVD kiadásnál pedig 4 percnyi anyagot vágtak meg a filmből.
#9

dráma | horror | thriller

Egy festő, aki két nővel él egy fedél alatt, egy nap instabillá válik ezért a környék hajléktalanjait egy fúrógéppel kezdi öldökölni.

A film szinte minden pontot kipipált, ami miatt jogi eljárás indítható egy produkcióval szemben. A történet "fúrós" jelenete ráadásul a Video Nasties emblémájává is vált.
#8

57 Day of the Woman  (1978)

(2) (17)

horror | thriller

Egy fiatal, csinos nagyvárosi lány, Jennifer (Camille Keaton) elmegy vidékre pihenni. Az egyik kisvárosban kibérel egy vízparti házat, ahol teljes nyugalomban élvezi a szabadságot,... több»

A film akkor keveredett nagyobb botrányba, amikor egy fiatal férfit bíróság elé állítottak, az elkövető anyja szerint pedig fia a film hatására követte el mindazt, amit tett.
#7

horror | thriller

Néhány jó barát csupán kiruccanni indult a hétvégén a természetbe, ám az előttük álló napok valódi pokollá változnak, amikor egy emberevő gyilkos ered a nyomukba.

Ezt a filmet egyszerűen nem egy széles nézőközönség számára tervezték. Hazájában eleve nagy botrány követte a megjelenést követően az olyan jelenetek miatt, mint egy csecsemő kitépése az anyaméhből, az Egyesült Államokban már egy cenzurázottabb változat került forgalomba. 
#6

60 Cannibal Holocaust  (1980)

(14) (20)

horror | kaland

1979-ben négy dokumentumfilmes eltűnt a Dél-Amerikai dzsungelben miközben filmet forgattak a kannibalizmusról? Hat hónappal késõbb a New York Egyetem és a Pan American Broadcasting... több»

Egy igazi "klasszikus", ami nem is hiányozhatott volna erről az összeállításról. A filmet számos legenda övezi, ráadásul nem kis botrányt váltott ki arra vonatkozóan, hogy akár valódi jeleneteket is tartalmazhatott a történet.
#5

66 Az erdei fantom  (1981)

(2) (12)

horror

A Blackfoot tábor zsarnok gondnoka elevenen megég, mikor pár gyerek meg akarja tréfálni. Öt év múlva bosszúszomjasan elindul a Stonewater tábor felé, kezében egy bozótvágó... több»

A különleges effektusok elkövetője Tom Savini ennél a filmnél. Az erdei fantom egész szépen megúszta a cenzúrát, noha egy masszív mészárlással teli 30 másodperces résztől még így is meg kellett szabadítani, hogy megkaphassa VHS forgalmazást.
#4

56 Az utolsó ház balra  (1972)

(2) (2)

horror | kísérleti film | thriller

Mari Collingwood ünnepelni tervezi 17. születésnapját: marihuánával, itallal, egy Bloodlust nevű banda koncertjével és legjobb barátnőjével, Phyllisszel. Szülei beleegyeznek, de... több»

Ebben a filmben minden borzalmas dolog megtalálható: szexuális erőszak, csonkítás, megalázás. Nem csoda, hogy Wes Craven filmjének 10 évet kellett várnia arra, hogy megkapja forgalmazási engedélyt kazettán is.
#3

62 Nightmare  (1981)

(2) (7)

horror

George frissen szabadul az elmegyógyintézetből, mert az orvosok úgy vélik, hogy egy kísérleti gyógyszernek hála gyógyultnak mondható. A hazafelé tartó úton azonban a férfi... több»

Mondani se kell, hogy a Nightmare nagyon hamar lekerült a mozik programjából, a filmet a későbbiekben Nightmares in a Damaged Brain címmel forgalmazták, hogy a bevételkiesést némileg kompenzálni tudják.
#2

horror

Börtönből való szabadulása után egy fiatal gengszter úgy dönt, hogy olyan filmek készítésével áll bosszút az őt elítélő társadalmon, amelyeken az ő kivégzéseik... több»

A film úgy tudta "túlélni" a terjesztés betiltását, hogy a különböző országokban más-más címen jelent meg, ráadásul az a pletyka merült fel a produkcióval kapcsolatban, hogy az egyes jelenetek bizony valódiak.
#1

59 Ház a park szélén  (1980)

(1) (2)

horror | thriller

Alex mindennapos dolgai közé tartozik, hogy nőket erőszakol, majd fojt meg. Egyik barátjával egy este zártkörű buliba mennek el, ahol lassan elszabadul a pokol... több»

David Hess kétszer is szerepel ezen a listán, a Ház a park szélén számos pucér jelenetet tartalmaz. Esélye sem volt a cenzúrával szemben.