A Bohém rapszódia után: Újabb zenei legendáról készül életrajzi film

Az utóbbi években újra divat lett legendás zenészek és énekesek élettörténeté mozivászonra vinni. Elég csak a Rocketmanre vagy a Bohém rapszódia mozira gondolni. Mindkettő hatalmas siker volt. Most pedig itt a hír, hogy egy következő legendás énekes életéről készülhet film.

Egészen más műfajban és stílusban lett világsztár, mint Freddie Mercury vagy Elton John, de a sikereit lehetetlen lenne elvitatni tőle. Talán az igazi nevét – John Paul Larkin – kevesebben ismerik, de ha azt mondom, Scatman John, máris mindenkinek bevillan a jellegzetes bajszos-kalapos figura a ’90-es évek derekáról.

John Paul Larkin 1942-ben született és súlyos dadogása már gyerekkorában komoly beilleszkedési gondokat jelentett számára. Egyre visszahúzódóbb lett, később pedig az alkoholban és a drogokban keresett menekülést a gondjai elől. Ez súlyos függőséghez vezetett.

Végül egy közeli barátja halála döbbentette rá, hogy nem a jó úton jár és hajlandó volt elvonó kúrára vonult. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Judyval is, akivel együtt sikerült új életet kezdenie. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy már tizenkét éves korában elkezdett zongorázni és megismerkedett a jazzel.

Berlinben kezdtek új életet, ahol eleinte zongoristaként dolgozott. Így ismerkedett meg Manfred Zähringerrel is, aki felvetette, hogy a jazzben használt „scat-éneklést” (ski-ba-bop-ba-dop-bop…) átemelhetnék a dance műfajba. Így született meg Scatman John és világhírű slágere, a Scatman.

1995-re, az akkor már 53 éves énekes egy csapásra világsztárrá vált. Turnézni indult, a legnagyobb sikereit Japánban érte el. Ám sikerét sajnos nem élvezhette túl sokáig. 1998-ban tüdőrákot diagnosztizáltak nála, de ez nem akadályozta meg abban, hogy tovább folytassa a munkát. 1999 nyarán jelent meg negyedik, utolsó albuma (egy ötödik 2001-ben, a halála után is megjelent) de még abban az évben decemberben otthonában elhunyt.

Az élettörténetéből Stephen Basilone és Annie Mebane készít filmet, ketten dolgoznak a forgatókönyvön. Ebben Manfred Zähringer is segít nekik, illetve hozzáférnek az énekes hagyatékához is, így a zenéit is felhasználhatják. Azt, hogy ki rendezheti a filmet, illetve hogy ki alakíthatja az ikonikus sztárt, egyelőre nem tudni. Ahogy azt sem, hogy mikor kerülhet a mozikba a film.