Mel Gibson filmje, a Rettenthetetlen több, mint 25 évvel a megjelenése után is igazi klasszikusnak számít. Annak idején bezsebelt 5 Oscar-díjat és egy pillanat alatt megnyerte magának a rajongók szívét, illetve a kritikusok elismerését. Annak ellenére, hogy a modern háborús eposzokat másféleképpen stilizálják, a film úttörő volt abban, hogy megfelelően vetítette a vászonra a csaták megállíthatatlan energiáját, mindeközben megőrizve a történetmesélés tisztaságát.

Nehéz lenne újra megalkotni a Rettenthetetlen kivételességét, hiszen olyannyira realisztikus volt a maga nemében, hogy Mel Gibsont majdnem agyontaposták a forgatáson, ha nem sietett volna segítségére kaszkadőre.

A munkálatok során a színész sok veszélyes helyzetbe került, azonban mire elkészült a film a legnagyobb sérülések közé többek között egy törött boka és orr tartoztak.

Gibsonnak többször meggyűlt a baja a lovakkal – gyakran mozgásba lendültek, amikor éppen a szövegét mondta, ezzel elrontva a jelenetet. Bár leggyakrabban műlovakat használtak a csatajeleneteknél, az egyikben a színész lezuhant a lováról és kis híján katasztrófa lett a vége.

„A ló úgy volt betanítva, hogy felágaskodjon, amikor a lovas lezuhan róla, eközben hátratáncolt egy picit, ami akkor jelentett problémát, ha azelőtt estél le róla, mielőtt elkezdett volna hátrálni“ - mesélte Gibson az incidensről. - „Velem pontosan ez történt. A kaszkadőröm azonnal odarohant és elhúzott az útból, miközben a ló elesett.“

Ez volt talán a legveszélyesebb helyzet a forgatáson, de maga a munkafolyamat is sokat kivett a színészből, aki egyben a rendezője is volt a filmnek. 105 napig forgattak megállás nélkül, gyakran napi 14 órán keresztül.

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Sir William Wallace a skót történelem egyik legemblematikusabb figurája. Hosszú távollét után hazaérkezvén szembesül azzal, hogy  országában a kegyetlen I. Edward, angol... több»