A francia elnök, Emmanuel Macron védelmébe vette a súlyos vádakkal illetett Gerard Depardieu-t

"Nagy csodálója vagyok Gérard Depardieu-nek" - mondta Emmanuel Macron a C'est à vous című főműsoridős tévéshow forgatásán, amikor arra kérték, kommentálja a Depardieu körül kialakult jelenlegi helyzetet annak kapcsán, hogy a színésznek újabb szexuális zaklatási vádakkal kell szembenéznie.

"Ő egy hatalmas színész, aki a legszebb monológokat adta elő. Ő tette ismertté Franciaországot, a legnagyobb szerzőinket, a legnagyobb figuráinkat az egész világon" - mondta Macron - "Franciaország elnökeként, de állampolgárként is mondom, büszkévé teszi Franciaországot".

A Depardieu - állítólagos (még nem nyert bizonyítást) - áldozataival készült dokumentumfilm és az újabb fejlemények visszhangja olyan mértékű volt, hogy Rima Abdul Malak kulturális miniszter a hét elején azt mondta, hogy Depardieu Becsületrendjét esetleg visszavonhatják az újabb vádak miatt.

Macron, aki 2017-ben a nemi erőszakkal kapcsolatos vádak nyomán eltörölte Harvey Weinstein hasonló kitüntetését, Malak megjegyzéseire egy költői kérdéssel reagált: "Hogy elkezdem-e elvenni a Becsületrendet művészektől, amikor olyan dolgokat mondanak, amelyek megdöbbentenek? A válaszom: nem. Nem egy riport alapján vonják meg a Becsületrendet, mert ha ez lenne a helyzet, akkor sok művésztől elvehetnénk." - mondta Macron láthatóan feldúltan.

Azt is mondta, hogy "soha nem fogják látni, hogy embervadászatban vesz részt", mert "utálja", és az "ártatlanság vélelméről" mint Franciaország egyik alapértékéről beszélt. Macron kormánya korábban megengedte, hogy Dominique Boutonnat, a Nemzeti Filmtanács elnöke egy második időszakra is a posztján maradjon, miután vádat emeltek ellene a keresztfia ellen elkövetett szexuális zaklatás miatt...

Depardieu ellen 2020. december 16-án emeltek vádat nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt. A vádemelés a Charlotte Arnould által 2018-ban benyújtott keresethez kapcsolódik, de a történet csak egy oknyomozó dokumentumfilm, a Complement d'Enquête (Vizsgálat) hatására váltott ki igazi felháborodást Franciaországban.

A dokumentumfilmben, amelyet december 7-én sugároztak, Depardieu durva, szexuális és nőgyűlölő vicceket mesél...

A doku bemutatja Depardieu állítólagos szexuális zaklatásának áldozatait is, akik a kamera előtt osztják meg vallomásaikat. Egyikük, Emmanuelle Debever a film bemutatásának napján halt meg, miután egy hídról a párizsi Szajnába ugrott.

Ő azzal vádolta Depardieu-t, hogy 19 éves korában bántalmazta Andrzej Wajda 1982-es Danton című drámájának forgatásán. A dokumentumfilmben megszólaló másik francia színész, Hélène Darras feljelentést tett a rendőrségen, azt állítva, hogy Depardieu szexuálisan bántalmazta őt a Disco 2007-es forgatása során.  Darras is egyike volt annak a 13 nőnek, akik a Mediapart által áprilisban közzétett oknyomozó riportban osztották meg először nyilvánosan vallomásukat. 

Depardieu jogi képviselete, amelyet most Christian Jean-Palais irányít, a Variety-nek elmondta, hogy "nem tudnak nyilatkozni" az új keresettel kapcsolatban, amelyet jelenleg a párizsi ügyészségen vizsgálnak. Depardieu a Le Figaro című napilapban október 1-jén megjelent rövid nyílt levélben tagadta az összes vádat, és utalt az Arnould által benyújtott nemi erőszak vádjára. A színésznő szülei Depardieu régi barátai.