1996. nyara nem csak azért égett be az emberek emlékezetébe, mert ekkor robbant be az év legnagyobb popslágere, a Macarena, és még csak azért sem, mert ebben az évben ért véget a hatalmas népszerűségnek örvendő Kaliforniába jöttem. A legnagyobb durranás a Will Smith karrierjének fordulópontját is jelentő A függetlenség napja volt, mely újradefiniálta a katasztrófafilmek műfaját, és az év legsikeresebb produkciója lett bőven megelőzve a Mission: Impossible-t vagy A sziklát. Több mint 20 évvel Roland Emmerich sci-fi blockbusterének bemutatása után is számos titkot rejtenek a produkció kulisszái. Mi köze Shakespeare-nek egy hollywoodi látványprodukcióhoz? Máris mondjuk a részleteket!

Ha valaki azt mondta volna nekünk korábban, hogy William Shakespeare V. Henrik című műve bármilyen formában is hatással volt A függetlenség napjára, valószínűleg kétkedő tekintettel néztünk volna rá. Azonban nem véletlen a feltételes mód! Emlékeztek még az elnök beszédére, melyet azelőtt tartott, hogy megkezdődött volna a film végi nagy összecsapás?

Nos, ahogy arra Michael Waldman, Bill Clinton egykori beszédírója rámutatott, a jelenetben elhangzó monológ kísértetiesen hasonlít V. Henrikére. Shakespeare hőse az azincourt-i csata előtt mondott lelkesítő beszédet a túlerővel szemben álló seregének, melyet a film forgatókönyvíró gyakorlatilag csak átfogalmaztak. "Egyszerűen csak fogták, és átírták. Shakespeare nem fog perelni" - mondta Waldman.  

A dolgot maga a film társ-forgatókönyvírója, Dean Devlin is elismerte egy interjúban. "Roland Emmerich hozzám fordult és azt mondta: 'Nagyszerű, akkor már csak egy olyan nagyszerű beszéd kell, mint Henriké az  azincourt-i csata előtt. Hogy oldjuk meg?' ... Erre azt válaszoltam. 'Hadd dobjak össze gyorsan valamit, és majd később kidolgozzuk, átírjuk és tökéletesítjük.' Ezzel fogtam magam, átmentem a szomszéd szobába, és szó szerint öt perc alatt megírtam a beszédet, beletettem a forgatókönyvbe, és még csak el sem olvastuk. Csak arra volt, hogy kitömje az üres részt" - árulta el. Végül azonban mégis úgy alakult, hogy a szöveg mindössze egyetlen változtatással egészében benne maradt a szkriptben, mindössze az utolsó mondatot írta át.

Shakeaspeare a művészetekre gyakorolt felbecsülhetetlen hatása megkérdőjelezhetetlen, ebben teljes a konszenzus, de, ha legközelebb a kezeitek közé kerül az V. Henrik, jusson eszetekbe, hogy a dráma nélkül A függetlenség napjának legepikusabb pillanatai is más színben tűntek volna fel.

A film ma este 21:00-tól a TV2-n.