87 Joker  (2019)

Napjaink egyik legtöbb beszédtémát adó filmje a Joker. Ezen ugyan lehet vitatkozni, de azzal máris beszédtémát adott, nem igaz? Todd Phillips filmje a legendás DC szupergonosz megszületését meséli el oly módon, ahogy azt még filmben sosem láthattuk. Bármelyik Batman filmben is bukkant fel a bűnözés bohóchercege, sosem kaptunk érdemi választ arra, hogy ki is ő valójában. De lehet, hogy ez a film sem ad egyértelmű választ erre a kérdésre?

Mint minden olyan film, amin egy icipicit is el kell gondolkodni, a Joker is számos rajongónak megmozgatta a fantáziáját. A premier óta rengeteg különféle teória született, hogy akkor most valójában mi is történt, és ami történt, az miért is történt. A legnépszerűbb feltevés rajongói körökben az, hogy a film nagy része – főleg az erőszakos események – valójában csak Arthur zavarodott elméjében játszódtak le. Ez nem elképzelhetetlen, hiszen a film is többször játszadozik el a hallucináció és az álmodozás jelenségével, amit mindig csak utólag tudatosít a nézőben. Ilyen például, mikor Arthur apafiguraként képzeli el a Robert De Niro által alakított Murray Franklint.

De mi van, ha valójában az egész film csak Arthur egy beteges lázálma? Erre is vannak utalások a filmben? Egyes nézők szerint bizony, hogy vannak! Az egyik legújabb elmélet szerint a Joker teljes cselekménye nem több, mint Arthur képzelgése. Ezt támaszthatja alá az is, mikor a film elején Arthur egy foglalkozáson feleleveníti az intézetben töltött idejét. Ebben a jelenetben először egy sötét irodában ül és mesél, majd a következő snittben kényszerzubbonyban veri a fejét egy ajtóba. Mindkét jelenetben van egy óra a falon, és mindkét óra pontosan 11:11-et mutat.

Természetesen ez lehet puszta véletlen (aligha…), illetve a film készítőinek apró kis easter eggje is.

De ha az egész filmet nézzük, akkor valóban van egy olyan jellege, mintha csak egy rossz álom lenne az egész. Pláne, ahogy véget ér…