Filmeket letölteni rossz. Ezt tudjuk, ahogy azt is, hogy ennek ellenére a világ minden pontján mindenki csinálja. Vagy legalábbis a többség. A kalózkodásnak a koronavírus-járvány csak kedvezett, hiszen számos stúdió a mozik bezárása miatt eleve valamely streaming szolgáltatón keresztül mutatta be filmjeit vagy legalább a mozikkal egyszerre ilyen formában is elérhetővé tette. És nem nehéz kitalálni, hogy ez mennyire megkönnyítette a kalózok dolgát.

Jó példa erre a Fekete Özvegy is. Scarlett Johansson szuperhősmozija épp a világjárvány miatt csúszott hónapokat az eredetileg tervezett premierhez képest. Végül odáig fajultak a dolgok, hogy a Disney úgy döntött, a mozis premierrel egyszerre a saját streaming felületén, a Disney+ csatornán is bemutatja a filmet.

Nyilván nem kellett sokat várni, amíg a különböző torrent oldalakon vagy illegális streaming felületeken is felbukkant a film, ráadásul kifejezetten jó minőségben. Hol van már a moziban sutyiban felvett kamerás felvételek kora?!

Készült egy becsült felmérés, amely arra mutat rá, hogy ez a kalózkodás mekkora anyagi kárt is okozott csak ennél a filmnél. A felmérés szerint nagyjából 20 millióan töltötték le a filmet ingyen illegális forrásokból. Ha ezt megszorozzuk a Disney+ 30 dolláros előfizetési díjával, akkor láthatjuk, hogy nagyjából 600 millió dollártól esett el a stúdió. Ezt összevetve a világszerte elért nagyjából 380 millió dolláros bevétellel, látható, mekkora kárról is van szó.

Egyébként a hírek szerint a főszereplőt alakító Scarlett Johansson is azt fontolgatja, hogy bepereli a Disneyt, amiért az a mozikkal egyszerre a Disney+-on is elérhetővé tette a filmet. Állítása szerint ugyanis ez szembe megy a szerződésében foglaltakkal.