A meglepő indok, amiért Sean Connery visszautasította Gandalf szerepét

Ma már nagyon nehéz bárki mást elképzelni Gandalf szerepében, mint Ian McKellent. De mint oly sok más ikonikus szerep esetében is láthattuk, eredetileg itt is valaki egészen mást szemeltek ki a készítők. A Gyűrűk Ura trilógiáról szóló nemrég megjelent könyv tanúsága szerint egy picit más volt az elképzelése a rendezőnek és a filmet készítő stúdiónak.

Amikor a New Line Cinema összeállította a forgatás költségvetését és biztosította Peter Jacksont, hogy minden sínen van egy 18 hónapot felölelő és három filmet jelentő forgatásra, egyetlen kikötésük volt csupán. Azt akarták, hogy Gandalf szerepét Sean Connery játssza el. Ehhez ragaszkodtak, de a rendező igazából nem volt teljesen meggyőződve róla, hogy jó ötlet. Azt ugyan elismerte, hogy Sean Connery kiváló színész és biztosan megoldaná a feladatot, másfelől viszont kételkedett benne, hogy meg tudják majd győzni, hogy 18 hónapra költözzön Új-Zélandra és forgasson le egyszerre három filmet.

Ekkor a stúdió biztosította Peter Jacksont, hogy olyan ajánlatot tesznek a színész asztalára, amit nem fog visszautasítani: amellett, hogy több millió dolláros gázsit ígérnek, a bevételek 15-20 százalékát is megkaphatja majd a színész. Így végül el is küldték a forgatókönyvet Sean Connery Bahamákon fekvő birtokára, ám ezután hosszú és mély hallgatás következett.

A hetek teltek, lassan hónapokká duzzadtak, de semmi válasz nem érkezett sem Peter Jackson, sem a stúdió felé. Így végül a rendező előhúzta a B tervet, vagyis Ian McKellent, akinek a neve kezdettől fogva ott forgott a lehetséges színészek között.

Azt a film készítői is csak évekkel később egy interjúból tudták meg, hogy Sean Connery miért nem vállalta el a kétségkívül igen ambiciózus projektet. A színészlegenda egy beszélgetés során árulta el, hogy egyszerűen nem értette a forgatókönyvet. De nem csak A Gyűrűk Ura forgatókönyvével járt így, hanem például a Mátrixéval is, amiben szintén ajánlottak neki egy szerepet. Az ilyen mozik már olyan megoldásokkal és technológiákkal készülnek, amiket a veterán színész már nem tudott igazán hova tenni.

akció | dráma | fantasy | kaland | road movie

Zsákos Bilbó, az öreg hobbit, Frodónak adja rég őrzött gyűrűjét. Az ékszerről azonban kiderül, hogy az az Egy Gyűrű, mely valaha a sötét nagyúré, Szauroné volt, aki... több»