81 Rocketman  (2019)

A Sir Elton John felemelkedéséről szóló film alkotói vállalták, hogy kendőzetlenül beszélnek érzékeny témákról – szex, drog és rock and roll –, így filmjük korhatáros besorolást kapott.

Mindez azzal jár együtt, hogy konzervatívabb országokban fenntartásokkal fogadják a produkciót. Oroszországban kivágták a meleg szexszel kapcsolatos jeleneteket (körülbelül öt percet, ami az ottani jogrendszer szerint a „homoszexuális propagandát” tiltó törvény hatálya alá esik), Kínában pedig annyira problematikusnak találják a filmet, hogy valószínűleg be sem mutatják. (A hasonlóan érzékeny témákat ábrázoló Bohém rapszódiát bemutatták, de erősen megvágva.)

A filmet gyártó Paramount stúdió visszafogott hangvételű kommentárban reagált az orosz „szerkesztési eljárásra”, mondván, tiszteletben tartják minden ország törvénykezését és egyéb elvárásait.

Rocketman nagy sikerrel debütált szerte a világon, a Rottentomatoes kritikai portálon 91 százalékon áll. A Variety kiemeli, hogy a mostani, azaz kora nyári észak-amerikai premierrel a Rocketman vonzó alternatívát kínál azoknak, akik a szuperhősös és szörnyfilmek dömpingjében másfajta mozis élményt keresnek. Filmipari szakemberek szerint a produkció 26 millió dolláros első hétvégi bevétele a 40 millió dolláros költségvetés mellett szép siker, és hosszú távon is megtérülhet, hogy az alkotók lemondtak a kompromisszumokról.