A Saul fia elvitte a külföldi kritikusok díját Cannes-banA kép forrása: Mozinet

Nemes Jeles László filmje nyerte a Fipresci-díjat. A külföldi portálok további elismeréseket jósolnak.

Cannes-i filmfesztiválon a hivatalos zsűri mellett a külföldi kritikusok és filmes újságírók is mind a négy kategóriában díjazzák a mezőny filmjeit. Nemes Jeles László debütáló alkotása már a premierje után elnyerte az ítészek tetszését, a külföldi portálok ódákat zengtek a filmről, a Saul fia győzelmével tehát beigazolódtak az előzetes esélylatolgatások. A Fipresci-díjat a rendező és a produkció társ forgatókönyvírója, Clara Royer vette át.

Az alkotás június 11-én debütál a hazai mozikban, de a hatalmas külföldi siker okán a premier előtti vetítésre néhány perc alatt elkeltek a jegyek. A holokauszt témájának újszerű megközelítése, és a páratlan intenzitása miatt a film rendkívül pozitív kritikai visszhangot kapott a nemzetközi sajtóban. A Hollywood Reporter, a Screen Daily, a The Guardian, a New York Times és a Variety is elismerően írt a magyar produkcióról, mely akár a fesztivál nagydíjára, az Arany Pálmára is esélyes lehet.

Mint arról a korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Saul fia külföldi forgalmazásának jogaiért Cannes-ban a legnagyobb nemzetközi forgalmazók licitáltak, melyből végül a Sony Pictures Classics került ki győztesen.