Amennyire imádják a rajongók a Disney+-on futó sorozatot, annyira megosztotta őket a 2017-es Star Wars: Az utolsó Jedik. Míg a rajongók nagy része szerint üdvözlendő volt Rian Johnson néhány újító megoldása, addig mások éppen ezek miatt kritizálták a filmet a leginkább. Utóbbiak táborát erősíti az Alan Dean Foster is, akinek több Star Wars regényt is köszönhetünk.

Alan Dean Foster elismert író, aki számtalan nagy sikerű mozi alapján írt regényt az elmúlt fél évszázadban. Többek közt ő írta az első Star Wars mozi alapján készült kötetet is, illetve a Star Wars - Az ébredő Erő regényét is. Az író nemrégiben egy interjú során beszélt a záró trilógia második filmjéről, amelyet egyszerűen csak borzalmasnak titulált.

Elmondása szerint a filmben számos olyan dolog van, ami vagy érthetetlen, vagy egyszerűen csak nincs jól kidolgozva. Miután beült a moziba és megnézte a filmet, annyira rossznak találta, hogy azt már motivációként élte meg. Elhatározta, hogy majd ő rendbe teszi a szerinte Rian Johnson által elbaltázott történetet.

Nem írta újra az egész sztorit, csak bizonyos részeket alakított át. Egyfelől alaposan körüljárta, hogy Rey miért is válik az Erőtől olyan hatalmassá. Másfelől Luke Skywalker halálán is változtatott, akinek az utolsó szavai az aunt Beru lettek volna, vagyis Beru nénire emlékezett volna.

Emellett Rey és Finn között is sokkal szorosabb szálat képzelt el, mivel szerinte egyértelműen ebbe az irányba mutatott a hetedik Star Wars mozi. Ehhez képest a nyolcadik részben teljesen elhanyagolták a dolgot és totál más irányba vitték tovább. Ő ezen is változtatott volna.

Csakhogy ezekből a változtatásokból végül semmi sem lett, mivel a Lucasfilm és a Disney nem kért belőlük. Hiába érezte úgy, hogy az által írt történet sokkal összeszedettebb a moziénál, a stúdió ragaszkodott az eredeti cselekményhez, így e változtatások végül a kukában landoltak.