2020.07.30   szerző: GGS   hozzászólások: 0

„Egy pillanat doki! Azt akarja mondani, hogy időgépet csinált… egy Deloreanból?!” – az ikonikus kérdést egy egész generáció ismeri, az a generáció, akik a Vissza a jövőbe trilógián nőttek fel. Igen, ahogy azt Brown doki is megmondta, ha időgépet épít az ember, miért ne adja meg a módját, nem igaz? Igen ám, csakhogy a film készítői eredetileg egy picit másképp gondolták.

91 Vissza a jövőbe  (1985)

A napokban Jon Cryer a Twitter-csatornáján osztott meg egy érdekes történetet. Azt talán kevesen tudják, de ő is jelölt volt Marty McFly szerepére, igaz, nem sokáig. Amikor a meghallgatásra készült, a film egy korai változatának forgatókönyvét kapta meg, amely elmondása szerint jelentősen eltért a végül mozikba került változattól.

Cryer részletesen elmesélte, hogy miként is képzelték el eredetileg az időutazást és magát, az időgépet. Deloreanről, 1,21 gigawattról és 88 mérföldről ekkor még szó sem volt. Volt viszont helyette egy „teljesen hétköznapi” (bármilyen legyen is az) időgép, amelynek működéséhez valóban nukleáris energiára volt szükség. Ja, és Coca Colára!

Mikor Marty visszarepül az ’50-es évekbe, ott a hazajutása sem a város történetének legnagyobb viharához kötődik, hanem egy közeli atomkísérleti telephez. Ide kell beszöknie az időgéppel és egy üveg kólával. A telepen több lakóházat is felépítettek, ezeket szépen be is rendezték, hogy megfigyelhessék, milyen hatással lenne egy atomrobbanás egy városra. Marty az egyik ilyen lakóházban rendezkedik be a nagy hazatérésre, ám egy óvatlan mozdulatnál elejti a kólát. Pánikba esik, de aztán eszébe jut, hogy az ’50-es években minden magára valamit is adó otthonban volt kóla a frigóban. Talál is egy üveggel, amit gyorsan betölt az időgépbe, de ekkor rájön, hogy az atomrobbanást már nem kerülheti el. Így gyorsan bevágódik a kiürített hűtőszekrénybe, és ott vészeli át a robbanást.

Ismerős jelenet? Nem véletlen, ugyanis bár itt (legnagyobb örömünkre) az egész koncepciót kukázták, Steven Spielbergnek annyira tetszett az ötlet, hogy sok-sok évvel később végül csak felhasználta, méghozzá a vegyes fogadtatású 43935 moziban.