Miért gyűlölte Jim Carrey az Ace Ventura 2-t?

A 2014-es Dumb és Dumber 2-ig Jim Carrey gyakorlatilag vállalt folytatásfilmet, hiába kérték fel a Maszk 2re vagy a Grincs második epizódjára, az előbb említett filmre is évtizedekig kellett győzködni. Hogy ebben milyen szerepe volt az Ace Ventura: Hív a természetnek, csak találgatni lehet, egy azonban biztos, erről a filmről nem őriz kellemes emlékeket a sztár. Kult rovatunkban most arra keressük a választ, miért gyűlölte a filmet és teljes forgatást a gumiarcú színész.

Az 1994-es Ace Venutra: Állati nyomozó áttörést hozott Jim Carrey pályafutásában, a szerep nemzetközi szupersztárrá tette, a film pedig eszelős bevételeket produkált. Morgan Creek és a Warner Bros. pedig minél előbb szerette volna tovább folyatni a pénzcsapot, Carrey kissé ódzkodva, de végül bevállalta a második epizódot. A tárgyalások során nem volt nehéz helyzetben, és a 30 milliós büdzséből végül 15 milliót tudott kialkudni magának. A színész ráadásul a rendezői szék sorsába is beleszólhatott, és végül az elsőfilmes Tom DeCerchiora esett a választása, miután a Dumb és Dumber direktorpárosa, a Farrelly fivérek nem éltek a lehetőséggel.

Bár Carrey nem volt igazán lelkes a forgatástól, a munkálatok végül 1995 márciusában megkezdődtek, míg a premierdátumot az év karácsonyára időzítették, vagyis a stábot igencsak sürgette az idő.

Georgianna Robertson, Ian McNeice és  Simon Callow kapták a film mellékszerepeit, de a baj hamar felütötte a fejét. Robertson egyszerűen felkészületlen volt, így hamar kirúgták, a szerepét pedig Sophie Okonedo vette át tőle. Carrey frusztráltsága pedig egyre csak erősödött a forgatás során, Simon Callow a memoárjában egyenesen azt írta, hogy a színész folyamatos háborúban állt a rendezővel és a producerekkel (sok egyéb mellett nehezményezte, ahol a film ábrázolja az őslakosokat). Callow néhány nap forgatás után tett egy rövid utat Angliába, de mikorra visszaért, elég komolyan megváltozott a stáb összetétele.

DeCerchio többször túlságosan is elrugaszkodott a forgatókönyvtől, Carrey pedig nem tűrte jól a hirtelen jött változtatásokat, ráadásul a direktor kifogásolható nyilatkozatokat is tett a sajtónak. Hamar kiderült, hogy nincs maradása, a rendezői széket pedig a film társ-forgatókönyvírójának, Steve Oedekerknek ajánlották fel. Az újdonsült rendező és Carrey együtt töltöttek egy hétvégét, hogy kipofozzák a sztorit, és átdolgozzák a már leforgatott jeleneteket. A munkálatok újra megkezdődtek, de a főszereplő továbbra sem volt elégedett.

Callow elmondása szerint Carrey maga is azt érezte, hogy irreálisan nagy összeget kapott, és ezért túl nagy felelősség hárult rá, ráadásul a szoros határidő sem segített a dolgon. Ha pedig mindez nem lenne elég, a forgatás során folyamatosan betegeskedett, és akkor még nem beszéltünk a Mindörökké Batman közelgő sajtókörútjáról, ami egybeesett az Ace Ventura 2 forgatásával. Nem telt sok időbe, hogy már hat hetes csúszást halmozzanak fel, de a stáb szerződésében nem szerepelt, hogy a stúdió kifizetné a túlórákat (heteket).

A film végül, ha nehezen is, de időre elkészült, de a végére már senki nem volt vidám, Carrey megkönnyebbült, bár zavarta őt az első résznél lényegesen gyengébb fogadtatás, és egészen 2014-ig nem vállalt több folytatásfilmet. Ezek fényében már meg tudjuk érteni, hogy miért.  

kaland | krimi | vígjáték

Miután Ace Ventura nem tudott megmenteni egy veszélybe került mosómedvét, Tibetbe utazik, hogy békére leljen. Nem sokkal érkezése után a Bonai megye angol konzulja felkéri őt,... több»