Truman Capote azonos című regénye alapján készült Álom luxuskivitelben alighanem a filmtörténelem egyik legikonikusabb produkciója, hiszen számtalan idézhető mondatával és Audrey Hepburn legkarakteresebb alakításával a mai napig magával ragadja a nézőket. Bár egyúttal soka számára a film Mickey Rooneys által megformált Yunioshi karaktere miatt maradt ellentmondásos a produkció.

A film története szerint a fiatal és kissé naiv Holly Golightly igazi nagyvilági életet él New York belvárosában, egymás után fogyasztva a tehetős és befolyásos udvarlóit. Az élete azonban egyik pillanatról a másikra teljesen megváltozik, amikor a szomszédba a fiatal író, Paul Varjak költözik, aki ráébreszti a lányt arra, mi is igazán fontos az életben. A film készületeit számos legenda lengi körül, amelyek főként a szereposztásokkal kapcsolatosak. Maga a szerző, Truman Capote például nem mást, mint Marilyn Monroe-t szerette volna a film főszerepére, a rendező, Blake Edwards ugyanakkor térden állva könyörgött a nyílt utcán a producereknek, hogy ne George Peppardot szerződtessék Paul szerepére. Később a stáb több tagja ráadásul őszintén nyilatkozott arról, hogy Peppard gyakorlatilag mindenkit az őrületbe kergetett a forgatások alatt a sokszor szőrszálhasogató hozzáállása miatt.

Ritkában esik azonban arról is szó, hogy számtalan parádés szereposztás mellett maga Frédi és Béni szinkronhangjai is hallhatóak a filmben. A Sally Tomato-t alakító Alan Reed a legendás Frend Filnstone hangjaként volt ismert akkoriban, a nézők közül pedig többen is megesküsznek rá, hogy Mel Blanc hangja is hallható a produkcióban, aki Béni mellett Tapsi Hapsinak, Dodó Kacsának is kölcsönözte a hangját.

Az álom luxuskivitelben csaknem öt Oscar és két Golden Globe-díj jelölést tudhatott a magáénak 1961-ben. A technicolor filmgyártás egyik legkiemelkedőbb darabja, amellyel alighanem érdemes megismerkednie a legfiatalabb nézőközönségnek is.