Legyél akármennyire is tehetséges színész, minden szerepet akkor sem kaphatsz meg. És ha sok-sok évvel később vissza tekintesz és rájössz, hogy az egy mára klasszikussá vált szerep volt, akkor talán még fájóbb a dolog. Még akkor is, ha idő közben igazi hollywoodi szupersztárrá váltál. Valami ilyesmit érezhet Robert Downey Jr. is, méghozzá a ’80-as évek egyik leghíresebb mozija miatt.

Ez a film pedig nem más, mint a Karate kölyök. Az 1984-ben bemutatott film egy fiatal srácról szólt, aki új városba költözik, ám itt hamarosan összetűzésbe keveredik a helyi karate-iskola néhány növendékével. Mivel ő maga egyáltalán nem ért a harcművészetekhez, jól helyben is hagynák, csakhogy feltűnik a színen egy idős kínai mester, aki megmenti őt. És a szárnyai alá is fogadja, hogy megtanítsa őt a karate művészetére, közben felkészítve őt a környék nagy karate-tornájára.

Ezt a filmet ma már nehéz elképzelni a Daniel LaRussót alakító Ralph Macchio nélkül, pedig annak idején nem sokon múlt, hogy valaki más kapja meg a szerepet: Robert Downey Jr. Erről nemrég a film másik főszereplőjét, Johnny Lawrence-t alakító William Zabka mesélt egy interjúban.

Elmondása szerint egész sok ma már világhírű, akkor még inkább a karrierje felfelé ívelő szakaszában járó színészt látott a meghallgatásokon. A jelöltek között ott volt Robert Downey Jr. is, de az nem derült ki, hogy miért nem ő kapta a szerepet. Talán nem volt olyan meggyőző a daru rúgása… De nem csak ő volt ott a tömegbe: állítólag esélyes volt Daniel szerepére többek közt Eric Stoltz, Emilio Estevez és Charlie Sheen, sőt még Nicolas Cage is! De Johnny szerepére sem mindig William Zabka volt az elsőszámú jelölt: szóba került többek közt Crispin Glover is. Alit pedig majdnem Helen Hunt vagy Demi Moore játszotta el.

akció | családi | dráma | sportfilm

Daniel (Ralph Macchio) édesanyjával New Jersey-ből Kaliforniába költözik, ahol egy remek új munkalehetőség várja. Danielnek, az olasz akcentussal beszélő sötét hajú kisfiúnak... több»