Talán keresve se találhatnánk tökéletesebb akciófilmet a kilencvenes évekből, mint Az utolsó cserkészTony Scott szemmel láthatóan mindent beleadott a produkció elkészítésébe, ám úgy tűnik, a stábtagok közül nem mindenki van megelégedve a mai napig az eredménnyel.

A film története szerint Joe (Bruce Willis), a magánnyomozót eléggé leteperte az élet, a munkába is teljesen belefásult. Egy nap megbízást kap, amely alapján egy szemtanút kellene megvédenie, azonban kudarcot vall, és a nőt megölik. Joe-t nem hagyja nyugodni az ügy, mint ahogy a lány barátját, Dixet (Damon Wayans) sem, így a két férfi együtt próbálja meg megtalálni a gyilkosokat.

Lássuk be, Az utolsó cserkész enyhén szólva sem egy gyerekmatiné, mindenesetre a film forgatókönyvírója, Shane Black még ennél is jóval sötétebb hangulatú filmet képzelt el. És itt kezdődnek a gondok, hiszen a producer, Joel Silver egy későbbi interjúban elmondta, hogy a munkálatok során Bruce Willis oly mértékben átvette az irányítást a produkció felett, hogy az eredmény enyhén szólva is teljesen másképpen alakult az eredeti elképzelésekhez képest, ráadásul számos Shane által írt jelenetet végül megváltoztattak.

Silver nem titkolta ellenérzéseit Az utolsó cserkésszel kapcsolatban, élete egyik legrosszabb élményeként gondol emiatt a film elkészítésére. Ez viszont mit sem változtat azon, hogy a produkció a mai napig hatalmas rajongótábort tudhat magáénak.