Az utolsó Indiana Jones és még 4 új film, amit CSAK a mozikban láthatsz a hétvégén (mozipremierek, 26. hét)

Erős lesz az előttünk álló hét mozis premierek terén. Öt újdonságot hoztunk most nektek, öt filmet, amelyek mind csütörtökön fognak debütálni, így tökéletes választás lehetnek hétvégére. Az alábbi listán egyértelműen mindenki kedvenc régész-kalandora számít a legnagyobb névnek, de mellett a négy másik érdekességre is érdemes lesz odafigyelni. Melyik lehet a legjobb? A Leonardo da Vinci elveszett festményéről szóló doku? Esetleg az új animációs film vagy a háborús dráma? És akkor már a buddhizmusról szóló kísérleti filmről se feledkezzünk meg!

#5

dokumentum | misztikus

Telekom TVGO

A Robb Report filmje Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festményének történetét dolgozza fel, amelyről egykor azt hitték, hogy örökre elveszett. Annak ellenére, hogy a... több»

Robb Report filmje Leonardo da Vinci örökre elveszettnek hitt Salvator Mundi című táblaképének hányattatásairól szól. Hogy miért ekkor a festmény jelentősége? Ez nemcsak egy király rendelte arckép Jézus Krisztusról! Ez a táblakép tükrözi Leonardo festészeti technikákról és az időről, öröklétről, világegyetemről való gondolkodását. 1500 körül, amikor a táblakép keletkezett, Leonardo csaknem 50 éves. Sok képbe kezdett bele, és majdnem ugyanannyit hagyott félbe; de ezt befejezte. A kép sorsa száz évig tisztázatlan, mígnem I. Károly angol uralkodó gyűjteményében bukkan fel, aki mivel eladósodva hal meg, a Korona úgy dönt, műgyűjteménye nagy részét áruba bocsátja. 1763-ban, mikor a Buckingham-palotát a Korona számára megvásárolják, a berendezési tárgyakat elárverezik. Egészen a XIX. század végéig nem tudunk róla, amikor egy neves angol műgyűjtő, Francis Cook tulajdonába kerül. De ekkor már Leonardo-másolatként, illetve Leonardo stílusában készült munkaként került piacra. Egészen vastagok lehettek rajta a felülfestés rétegei! Egészen 1958-ig a Cook gyűjtemény középszerű darabja, amikor a londoni Sotheby’s aukciósházban 45 fontért cserél gazdát. Úgy tudjuk, amerikai vevőre akadt. 2005-ig amerikai gyűjtők tulajdonában is marad, amikor ismét elárverezik, hasonlóan alacsony összegért, mert egy louisianai másolatnak vélik. 2017 novemberében a Christie’s egy rekord összegért, 450 312 500 dollárért adta el egy szaudi hercegnek Leonardo da Vinci Salvator Mundiját. Jelenleg az Abu Dhabi-i Louvre-ban van hosszú távú letétként.
#4

akció | animáció | kaland

Telekom TVGO

Egy akció-vígjáték egy félénk tinédzserről, aki felfedezi, hogy a mitikus tengeri krákenek legendás királyi családjához tartozik, és hogy az óceánok mélyén nagyobb kaland... több»

Néha a hős, akinek lenned kell, a felszín alatt lakozik. A kedves, esetlen, 16 éves Rudy Gillman kétségbeesetten próbál beilleszkedni az Óceánpart Gimiben, de többnyire csak láthatatlannak érzi magát. Matekból korrepetálja a deszkás srácot, akibe bele van zúgva, de úgy tűnik, a fiú csak a fraktáljai miatt csodálja; és nem lóghat a menő arcokkal a parton, mert túlságosan aggódó anyukája megtiltotta Rubynak, hogy a vízbe menjen. Ám amikor megszegi anyu első számú szabályát, Ruby rájön, hogy közvetlen leszármazottja a krákeneknek, és ő fogja örökölni a trónt ellentmondást nem tűrő nagyanyjától, a Hét Tengerek Harcos Királynőjétől. A krákenek felesküdtek a világ óceánjainak védelmére a hiú, hataloméhes sellőkkel szemben, akik az ősidőktől fogva harcban állnak a krákenekkel. Ezzel egy nagy és sürgető probléma van: a gyönyörű és népszerű új csaj a suliban, Chelsea történetesen épp sellő… Rubynak tehát el kell fogadnia saját magát, és a legnagyobb formáját kell hoznia, hogy megvédje szeretteit.
#3

akció | háborús

HBO Max | Telekom TVGO

A sisu finn szó. Azt jelenti, hogy nem az a lényeg, ki milyen erős, hanem az, hogy nem szabad feladni. Aki nagyon akar valamit, az nem hal meg. Nem azért mert halhatatlan, hanem mert nem... több»

A második világháború utolsó, kétségbeesett napjaiban a magányos aranyásó Aatami Korpi és a nácik útjai keresztezik egymást. Amikor a nácik ellopják Aatami aranyát, gyorsan rájönnek, hogy nem egy közönséges bányásszal van dolguk. Bár a finn sisu szónak nincs közvetlen fordítása, ez a legendás ex-kommandós megtestesíti azt, amit a sisu jelent: a bátorság és az elképzelhetetlen elszántság egy formáját a leküzdhetetlen akadályokkal szemben. És nem számít, hogy a nácik mit vágnak a fejéhez, az egyszemélyes halálosztag mindent megtesz, hogy visszaszerezze az aranyat – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy minden egyes nácit meg kell ölnie, aki az útjába kerül.
#2

66 Samsara  (2023)

dráma | kísérleti film

Minden reggel egy fiatal buddhista meglátogat egy idős asszonyt, és a tibeti Halottak Könyvéből idéz, hogy felkészítse őt a halál és a következő élet közötti átmenetre. Az... több»

Egy buddhista fiatal minden reggel meglátogat egy idős nőt, hogy a Tibeti Halottaskönyvből olvasson fel neki, ezzel a halál és a következő élet közötti útra felkészítve őt. Az utolsó napon a fiú a könyv záró sorait súgja az asszony fülébe, becsukja a szemét és vele együtt meditál, miközben a nő lelke útra kel. A Samsara története kétfelé tagolódik: két kontinens, két közösség, két hitvilág, kétféle külső és belső tapasztalás. A laoszi szerzetesek és az afrikai törzs mindennapjait egy különleges, fényekből és hangokból álló ösvény köti össze. A nézőnek egy ponton a főhőssel együtt le kell hunynia a szemét, hogy átélje a reinkarnációt és megérkezzen egyik életből a másikba.
#1

akció | kaland

Disney+

1969-ben Indiana Jones döntő pillanathoz érkezik az életében. Miután több mint tíz éven át tanított a New York-i Hunter College-ban, a neves professzor és régész, aki szerény... több»

Indie a második világháborúban egyszer már megakadályozta a náci Vollert, hogy megkaparintsa a legenda szerint időutazásra használható Archimedes-tárcsát. A háború után az amerikai kormány egykori német tudósokat kezdett foglalkoztatni, hogy legyőzzék az oroszokat az űrversenyben. Voller is a program része lesz és így huszonöt évvel később újra lehetősége van megkaparintani a tárcsát. Feltéve, hogy Indie ezt hagyja.