Azt hitted, a Dűne a 2020-as évek sci-fije? Ez a film lesz az!

A sci-fi műfaj egyik koronázatlan királya Arthur C. Clarke, akinek temérdek olyan műve született, amelyek nem csak irodalmi szempontból lettek meghatározók. Nem csoda, hogy számos regényét és novelláját adaptálták már a mozivászonra, elég csak a 2001: Űrodüsszeia klasszikusra gondolni. És könnyen lehet, hogy az előttünk álló évtized egyik nagy mozis sci-fi őrülete is az ő nevéhez kötődik majd.

Bár jelenleg minden sci-fi rajongó a Dűne miatt van megőrülve és már most mindenki a 2023-ra datált második részt várja, a legfrissebb hírek szerint elindult egy másik projekt is, amely akár le is söpörheti a színről a Dűne filmeket. Ráadásul ez is az Oscar-jelölt Denis Villeneuve rendezése lehet.

Arthur C. Clarke novellája, a Randevú a Rámával 1973-ban jelent meg. A történet szerint egy meteorbecsapódás után az emberiség felállított egy olyan szervezetet, amely a legapróbb égitestet is figyelemmel kíséri a naprendszerünkben. Egy nap egy fura tárgyra bukkannak, egy több kilométer átmérőjű, forgó tökéletes fémhengerre. A Rámának keresztelt tárgyhoz egy űrhajót küldenek, amely landol a felszínén, az asztronauták találnak is egy bejáratot rajta. Ekkor derül ki, hogy egy Bernal-hengerről vagyis egy olyan mesterséges objektumról van szó, amely forgásával mesterséges gravitációt generál és belsejében komplett ökoszisztéma él. Ám a kutatók ezen kívül semmit sem tudnak meg az ott talált létformákról, a Ráma pedig nem sokkal később távozik a naprendszerből.

A regény számos díjat bezsebelt és a következő években Denis Villeneuve rendezésében elkészülhet a moziváltozat is belőle. És mivel a novella több folytatást is kapott, ha a film is sikeres lesz, akkor a következő évtizedben akár ez lehet az egyik meghatározó sci-fi franchise.

82 Dűne  (2021)

akció | dráma | kaland | sci-fi

Paul Atreides (Timothée Chalamet) egy zseniális és tehetséges fiatal férfi, aki hatalmas tettek véghez vitelére hivatott. Paulnak el kell utaznia az univerzum legveszélyesebb... több»