Újabb tündérmese van készülőben Hollywoodban, hála az Oscar-díjas Damien Chazelle-nek, aki a hangosfilmek felemelkedéséhez írt nagyszabású ódát. Itt a 18+-os magyar szinkronos előzetes.

A Volt egyszer egy Hollywood sztárjai, Margot Robbie és Brad Pitt újra együtt szerepelnek a vásznon a Babylon című filmben, Chazelle sztárvilággal teli filmjében, amely a hírnév buktatóiról és a filmipar lassú változásáról szól. A film Hollywood átmeneti időszakában játszódik, amikor a némafilmek átadták helyüket a hangosfilmeknek, Robbie pedig a feltörekvő színésznőt, Nellie LaRoy-t alakítja, aki a korai "hangosfilmek" sztárjainak, Clara Bow-nak, Jeanne Eagelsnek, Joan Crawfordnak és Alma Rubensnek az ötvözete. A sztárságról álmodozó Nellie útját keresztezi az öregedő ikon Jack Conrad (Pitt), akit John Gilbert, Clark Gable és Douglas Fairbanks ihletett.

A Babylon december 25-én kerül bemutatásra limitált vetítéssel, majd 2023. január 6-án kerül széles körben a mozikba, így a játékfilm az Oscar-díjra is esélyesnek számít.

A hivatalos szinopszis szerint: "Damien Chazelle-től a 'Babylon' egy eredeti eposz, amely az 1920-as évek Los Angelesében játszódik Brad Pitt, Margot Robbie és Diego Calva főszereplésével, olyan további szereplőkkel, mint Jovan Adepo, Li Jun Li és Jean Smart. A film a túlzó ambíciók és a felháborító túlzások története, amely több szereplő felemelkedését és bukását követi nyomon a korai Hollywood féktelen dekadenciájának és romlottságának korszakában."

A filmben olyan ismert nevekkel is találkozhatunk majd, mint Olivia Wilde,Lukas Haas, Tobey Maguire, Spike Jonze vagy épp Flea. Az egyetlen, történelmileg is hiteles figurát, a stúdióvezető Irving Thalberget Max Minghella kelti életre.

A közönség először a Paramount 2022-es CinemaConon tartott bemutatóján pillanthatott bele a Babylon fényűző világába. Chazelle korábban azt is kifejtette, hogy a "nagy, epikus, sokszereplős film" 15 éve készül.

"A Babylonban volt a legtöbb szerep, amivel valaha is zsonglőrködtem, messze a legtöbb szerep" - mondta Chazelle a 2022-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon - "A szereposztási folyamat nagyon-nagyon sokáig tartott. Ez egy többnyire fiktív film, ahol a szereplők fiktívek, de valós emberek kompozíciói ihlették őket. Az írásuk során rengeteg ilyen valós forrásból merítettem ihletet, de elég gyorsan átlépsz a szereposztási fázisba, és már csak olyan embereket keresel, akik meglepnek téged. Ez volt a vezérelv, hogy leromboljak minden előítéletet arról a korszakról, azokról az emberekről, és olyan színészeket találjak, akik ezt a szellemiséget közvetítik."

Hozzátette: "Ez volt az első alkalom, hogy egy igazi panorámafilmet forgattam. Próbáltam regényeket és filmeket nézni, például bizonyos Fellini-filmeket, mint Az édes élet, Altman-filmeket, mint a 'Nashville', vagy épp A keresztapa filmeket. Ezek a régi vágású eposzok, amelyek egy maroknyi szereplőn keresztül képesek egy egész társadalom fejlődését és változását érzékeltetni, úgy, hogy a film végére egy teljesen más világban találjuk magunkat."

Az író-rendező azzal kecsegtetett, hogy a Babylon a "vadnyugatot", a "dübörgő húszas éveket" örökíti meg, "több túlzással, több droggal, a spektrum minden végpontján többfajta szélsőséges életmóddal, mint azt az emberek egyáltalán észreveszik".

63 Babylon  (2022)

dráma | történelmi | vígjáték

SkyShowtime (2023.07.06.)

Damien Chazelle legújabb alkotása, amely az első hangosfilmek megjelenésének pezsgő korszakát tárja fel. Ez az az időszak, amely alapjaiban változtatta meg a teljes filmipart.... több»