'Ne nézd meg a filmet': Ezért akarták bojkottálni az Avatar 2-t

Az Avatar folytatása, A víz útja James Cameron rendezésésében sokakban visszatetszést váltott ki.

A közösségi platformokon ugyanis a premier előtt több olyan bejegyzés látott napvilágot, amelyekben azt állították, hogy James Cameron egyszerűen megsértette az őslakosok kultúráját.

“Az előzmények megijesztettek, mert szó szerint ez az, amivel az őslakosok most is küzdenek. A fehérek őslakos avatarokat hoznak létre, kooptálják az őslakos közösségeket, beszivárognak és manipulálják a közösségeket és mozgalmakat” - írták az egyik bejegyzésben.

Mindezt egyébként Cameron egy korábbi kijelentése indította el, a rendező még 2010-ben írta azt, hogy az őslakosoknak egyszerűen “keményebben” kellett volna harcolni.

“James Cameron kijelentése, miszerint az őslakos közösségek keményebben harcolhattak volna a gyarmatosítás ellen, ha tudták volna, hogy a mai őslakos fiatalok körében milyen magas az öngyilkossági arány, semmilyen szinten nem igaz. Szóval nem, nem fogom megnézni ezeket a filmeket, és nem fogom támogatni őt” - reagált akkor Shea Vassar forgatókönyvíró.

“Úgy éreztem, 130 évet mentem vissza az időben, és láttam, mit mondhattak a lakoták akkoriban, amikor lökdösték, gyilkolták és kényszerítették őket, hogy elköltözzenek. Ez volt számomra az Avatar megírásához vezető erő” - nyilatkozta szintén még 2010-ben James Cameron.

Bár azt többen vitatják a közösségi felületeken, hogy az Avatar csakugyan rasszista lenne bármilyen szempontból is, A víz útja mindenesetre sorra döntötte meg a nézettségi és bevételi rekordokat.

akció | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

Közel 13 évvel az Avatar első részének bemutatása után James Cameron elkészítette a folytatást, amely Pandora rejtett vízi világába kalauzolja a nézőt. Jake és Neytiri... több»