Noha ma már ritkán beszélünk róla, a Peter Jackson rendezésében készült Gyűrűk ura trilógia az eredeti tervek szerint a Miramax égisze alatt készült volna, ám mi sem szerencsésebb helyzet annál, hogy végül nem így alakultak a dolgok.

Persze nem véletlenül, hiszen a Harvey Weinstein felügyelete alatt zajló előkészületek során hamar kiderült, hogy Jackson és Weinstein képtelenek lesznek együtt dolgozni. A projekt egy igencsak sötét korszakáról beszélhetünk, amely persze nem maradt nyomtalanul, mindezt pedig maga Elijah Wood is megerősítette.

A színész az Armchair Expert című podcastban beszélt arról, hogy A Gyűrűk Ura egyik orkját egyenesen Weinsteinről mintázták, ráadásul nem véletlenül, hiszen a már akkor rossz hírben álló producer enyhén szólva sem adott zöld utat Jacksonnak ahhoz, hogy trilógiává bővítse a produkciót, ráadásul azzal is megfenyegette, hogy leváltja őt a rendezői székből.

Weinstein többek között ugyanis csupán egy film leforgatását engedélyezte a rendezőnek, és noha a későbbiekben felmerült, hogy a film két részből álljon majd, a költségvetést még így is alaposan megvágták 75 millióra, ez az információ pedig hosszú ideig titkosított maradt a stáb előtt.

Nem kellett hozzá sok idő, hogy Jackson és csapata fogja a csomagját, ráadásul a New Line Cinema azonnal érdeklődést tanúsított a trilógia ötlete iránt. “Bob Shaye meg volt győződve arról, hogy három filmet kell csinálnunk, ami persze őrültségnek és hatalmas kockázatnak bizonyult” - mondta Wood.

“Aztán láttunk az ork maszkokat, erre pedig tisztán emlékszem, hogy az egyiket határozottan úgy tervezték, hogy Weinsteinre hasonlítson, mintha csak azt mondták volna neki, hogy ‘B*szd meg!’” - árulta el a színész. “Szerintem ma már lehet erről beszélni, a fickó rács mögött ül, tényleg b*ssza meg” - tette hozzá Wood.