Clint Eastwood saját bevallása szerint még nem tudja, hogy 91 éves korában még mit hoz neki a jövő. Ám nagyon könnyen lehet, hogy most bemutatott legújabb filmjével végleg szögre akasztja a cowboy kalapot és visszavonul. Ideje neki is megpihennie. De egy ekkora színész és rendező legendának vajon milyen filmmel illik letennie a lantot? A Cry Macho - A hazaút elég méltó ahhoz, hogy Clint Eastwood ezzel fejezze be pályafutását?

A film, amit nem csak ő rendezett, de a főszerepet is maga játssza, egy visszavonult egykori rodeóbajnokról szól. Míg Mike Milo egykor a legnagyobbak közé tartozott, karrierjét végül egy súlyos sérülés törte ketté. Ettől kezdve pedig nem volt megállás a lejtőn. A fájdalomcsillapítók és az ital rabja lett, ami idővel a családja és végül kis híján a józan esze elvesztéséhez vezetett. Mike már csak lovászként tengeti öregkori napjait, amikor a főnöke megbízza egy különleges feladattal: el kell hoznia Mexikóból a 15 éves kamasz fiát.

Tehát a Cry Macho - A hazaút egy klasszikus utazós film, amiben egy egymásra semmiben sem hasonlító öreg és ifjú kénytelen egy időre elviselni egymást. Míg eleinte nagy a feszültség kettejük között, a végére természetesen beteljesedik az ilyenkor kötelező végkifejlet: összecsiszolódnak és az idősebb megannyi fontos leckére megtanítja az ifjút.

Mindezt meghintették néhány mexikói rosszfiúval, de persze út közben több érdekes emberrel is találkoznak. Illetve ott van a kakas is, akit egész úton magukkal cipelnek, mivel egyrészt ez a fiúé, másrészt Mike ezzel tartja sakkban őt: ha nem megy vele, kitekeri a nyakát.

Clint Eastwood nem csak színészként legenda, de rendezőként is. Viszont sajnos ki kell mondani: a Cry Macho - A hazaút messze nem tartozik a legjobb filmjei közé egyik oldalról sem. A sztori sablonos, ahogy a karakterek is. A párbeszédek erőltetettek és tompák, a cselekmény vontatott. Nem igazán lehet megszeretni egyik karaktert sem, meglepetésekre pedig nyilván nem érdemes számítani.

Talán tényleg van benne valami, hogy Clint Eastwood elfáradt, színészként legalábbis nagyon ez érződik a filmen. Mindenki fejében a kőkemény marcona cowboy képe sejlik fel, ha Clint Eastwoodra gondol. De ebben a filmben egy megvénhedt és lecsúszott trottyot látunk (ez nem Eastwoodra, hanem a karakterére vonatkozik), ami finoman szólva sem az ő karaktere.