Csekkold vagy passzold? Mi ez a Google-botrányos sorozat, ami pörög a magyar Netflixen?

Ki ne ismerné az olyan gigasikeres vállalkozásokat, mint a Facebook, az Apple, az Amazon vagy épp a Google? Ezeknek a történetét is nagyjából mindenki ismeri, tudjuk, ki a Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckenberg. De tudjuk-e, kik állnak bizonyos fejlesztések, bizonyos ma már alapvetésnek tűnő szoftver és szolgáltatás vagy épp technológia mögött valójában? És, hogy miként lopták el tőlük ötleteiket?

A Netflix új dokumentarista minisorozata, a négyrészes A milliárd dolláros forráskód két fejlesztő történetét dolgozza fel. A német ART+COM cég 2014-ben perelte be a Google-t, a vád szerint a gigavállalat a kettejük által még a ’90-es évek elején megírt algoritmus bizonyos kódjait használta fel a Google Earth megalkotására.

A sorozat kifejezetten a páros találkozására és a technológia iránti rajongásukból táplálkozó közös munkájuk kezdetétre fókuszál, ahogy megpróbálnak a ’90-es évek első felében támogatást találni a projektjükhöz. Ehhez komoly feltételeket is bevállalnak, ám korántsem alakultak olyan gördülékenyen a dolgok, ahogy azt szerették volna.

A sorozat épp az olyan fejlesztők és alkotók idealista naivitását mutatja be, amilyenek Müller és Schlüter is voltak. Akik csak azért alkotnak meg valamit, mert szentül hiszik, hogy azzal előre tudják lendíteni a technológia fogaskerekeit. Ám az a fajta ravaszság, fondorlat és gátlástalanság hiányzik belőlük, ami ahhoz kellene, hogy ebből aztán milliárdokat keressenek. Nekik nem is ez az elsődleges céljuk, ám mindig vannak olyanok, akiknek nagyon is. És ők azok, akik lecsapnak az ilyen óvatlan alkotókra, hogy aztán épp csak annyit tegyenek hozzá a műhöz, hogy az már tényleg milliárdokat érjen.

A milliárd dolláros forráskód remek és informatív minisorozat, amit azoknak is érdemes megnézni, akik jobban meg szeretnék érteni azt a világot, amiben a Google és a hasonló cégek lubickolnak. És azoknak is, akik a kis ember harcát akarják látni egy első ránézésre tökéletesen esélytelen csatában a gigavállalat ellen.

dráma | életrajzi | krimi | misztikus | thriller

Két német programozó jogi háborúba keveredik egy látszólag legyőzhetetlen ellenféllel, amikor beperelik a Google-t, mivel elmondásuk szerint ők voltak a feltalálói az... több»