67 Az utazás  (2021)

Norvég film araszolgat felfelé a Netflix nézettségi toplistáján. Lassan kúszik egyre előrébb mint egy apró kukac, amelyből aztán vagy pillangó lesz vagy molylepke… Ami biztos, hogy egyre többen nézik meg, ami viszont nem biztos, hogy ettől még picit is jó film.

Tommy Wirkola rendező új horror-vígjátékáról, Az utazásról van szó. A történet egy házaspárról szól, akik finoman szólva is elhidegültek már egymástól. Minden együtt töltött perc, minden beszélgetés, minden közös program egy egyszerű vacsorától kezdve a társasjátékozásig annyi feszültséget generál, ami elég lenne egy Teslának is Kamcsatkáig és vissza. Nem is csoda, hogy a közel kétórás film első negyedében máris kikristályosodik a kép: a párocska csak azért indul el egy hegyi-eredi kis faházba „kirándulni”, hogy ott kinyírják egymást.

Már ez a felütés is elegendő komikumot sejtet, amit csak megdob a nagy tettre való felkészülésük. Ugyanakkor alig esnének egymásnak úgy igazán, amikor felbukkan pár alak és ők is az életükre törnek. Hogy miért, az igazából mindegy is. A lényeg, hogy egy kis bemelegítés után olyan szintű belezés és vérfürdő veszi kezdetét, amit garantáltan sokaknak nem fog bevenni a gyomra.

Éppen ezért Az utazás igazi vagy nagyon, vagy nagyon nem mozi. Aki bírja a csonkolást, a hektoliternyi vért és a folyamatos darálást (a szó hol szoros, hol átvitt értelmében), az meg fogja látni benne a komikumot is. Aki viszont nem híve az ilyesfajta szórakoztatásnak, az csak egy újabb öncélú vérfröcskölést fog látni benne, semmi többet.

Ezt jól mutatják egyébként a film értékelései is. A Rotten Tomatoes oldalán egyelőre csak nézői szavazatok vannak fent, ezek egészen magasra, 78 százalékra rúgnak. Ugyanakkor itt, a Mafabon már sokkal kritikusabbak az olvasók, csak 52 százalékot adtak neki. A vélemények is elég szélsőséges skálán mozognak, valaki tényleg imádja minden percét, más viszont a harmadáig se nagyon tud eljutni, annyira nem megy neki át.

Szóval ezúttal nem is nagyon tudjuk megmondani, hogy csekkold vagy passzold. Inkább azt mondjuk, hogy csekkold le, hogy passzolnád-e…