Neil deGrasse Tyson egyszerűen nem veszi be Tom Cruise legújabb kaszkadőrmutatványát a Top Gun: Maverickben. Nem azért, mert az asztrofizikus szerint Cruise nem saját maga csinálja a mutatványt, hanem mert úgy tűnik, ez fizikailag egyáltalán nem is lehetséges.

akció | dráma

SkyShowtime (2023.02.14.)

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»

A Twitteren vasárnap délután egy rövid üzenetben Tyson szétszedte a Top Gun folytatásának egy bizonyos pillanatát, mondván, egyszerűen kizárt, hogy Maverick (Cruise) túlélte volna:

"Későn szólok, de az idei @TopGunMovie-ban @TomCruise karaktere, Maverick olyan sebességgel katapultál egy hiperszonikus repülőgépből, mielőtt az lezuhan, hogy abba törvényszerűen bele kéne halnia" - írta Tyson - " De sérülések nélkül túlélte. Ennél a légsebességnél a teste úgy szétfröccsenne, mint egy láncos kesztyű, ami lecsap egy férget. Csak úgy mondom."

Tyson ezután belement a mechanikába, grafikákat posztolt, hogy bizonyítsa az álláspontját, és egyértelművé tette, hogy Maverick nem csak meghalna, hanem "nagyon halott" lenne:

"Amikor Maverick 10,5 Mach sebességgel katapultált, 7000 km/h-val száguldott, ami 400 millió joule mozgási energiát adott neki - ez 100 kg TNT robbanóerejének felel meg" - magyarázta Tyson - "Olyan helyzet, amely nem arra van tervezve, hogy azt egy ember túlélje. Szóval nem. Maverick nem sétál ki ebből. Halott lesz. Nagyon halott."

Természetesen nem ez az első eset, hogy az asztrofizikus tudományos szakértelmét arra használja fel, hogy vicces, kitalált helyzeteket cáfoljon. 2017-ben posztolt egy videót, melyben az év legnépszerűbb sci-fi filmjeinek tudományos részét bontotta le. Tavaly pedig a karácsonyi öröm saját verzióját terjesztette azzal, hogy szó szerint megcáfolta a Mikulás létezését. Mint mindig, Tyson legutóbbi lebuktatása is szarkasztikus válaszokat váltott ki a Twitteren, sokan rámutattak, hogy "a tudomány nem vonatkozik Tom Cruise-ra".