A világ egyik legnépszerűbb és legtöbbet sugárzott sitcomja a Jóbarátok, amely eredetileg 1994-től 2004-ig futott, de gyakorlatilag mind a mai napig rendszeresen vetítik a TV-csatornák szerte a világon. A sorozat szinte mindegyik főszereplőjének hatalmas vagyont és jelentős hírnevet hozott. De nem mindenkinek hozott csillogó karriert is.

David Schwimmer Ross Gellert alakította, a kissé ügyefogyottnak ható, de éppen ettől igazán szerethető paleontológust. A színész saját bevallása szerint is nehezen dolgozta fel a hírnévvel járó felhajtást. Ugyanakkor azt sem tagadja, hogy a sorozatbéli szerepe segítette hozzá bizonyos álmai megvalósításához.

Ilyen álom volt, hogy a Miramax stúdió támogatta élete első rendezését, ráadásul a filmben a színházi munkatársai lehettek a színészek. A projekt remekül haladt, már készültek a forgatásra, amikor kopogtattak David Schwimmer ajtaján. Egy szerződést ajánlottak neki, méghozzá egy épp akkor készülő sci-fi akció-komédia főszerepét.

David Schwimmer azonban szinte gondolkodás nélkül visszautasította azt, mivel a forgatás azt jelentette volna, hogy a másik projektje jelentősen csúszott volna. Márpedig abban a legjobb barátaival dolgozhatott együtt, és nem akarta őket önös érdekből cserben hagyni.

Hogy melyik volt az a film, amit visszautasított? A Men in Black - Sötét zsaruk. A karakterét így nem sokkal később Will Smith kapta meg, aki egyébként nagyjából ugyanott tartott ekkor a saját karrierjében, mint David Schwimmer. Épp igyekezett lerázni magáról a világhírnevet szerző sorozat skatulyáját, csak épp ő sokkal ügyesebben tette ezt, mint David Schwimmer.

Azt aligha kell ma már magyarázni, hogy a színész miért is bánja az akkori döntését. Persze annak valószínűleg azért örül, hogy az akkor tervezett filmje, a Mióta elmentél..., valóban elkészülhetett. De a mozik helyett végül egyenesen a TV-k képernyőjére került, és természetesen messze nem lett olyan ismert, mint a fekete öltönyösök kalandjai a cukros vizet ivó és zöld sugárnyomot hagyó bogárral.