A számos filmes szakmai elismerés mellett Denzel Washington az Elnöki Szabadság-érdemrend kitüntetést is hozzáadhatja az elismerések listájához.

Joe Biden elnök pénteken jelentette be a 17 kitüntetettet. Az évente átadott kitüntetéssel olyan közéleti személyiségek munkáját ismerik el, akik jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai társadalomhoz, kultúrához, politikához vagy a világbékéhez. A kitüntetéseket minden júliusban a Fehér Házban rendezett ünnepségen adják át.

Washington az egyetlen színész vagy filmes személyiség, akit idén elismertek, bár Simone Biles és Megan Rapinoe sportolók is a kitüntetettek között vannak.

A kitüntetettek között vannak még Simone Campbell nővér és Alexander Karloutsos atya vallási személyiségek, Gabrielle Giffords és Alan Simpson politikai vezetők, Fred Gray, Diane Nash és Raúl Yzaguirre aktivisták, Julieta García, a texasi Brownsville-i Egyetem korábbi elnöke, Sandra Lindsay egészségügyi dolgozó, Khizr Khan, az Alkotmányos Műveltség és Nemzeti Egység Projekt alapítója, valamint Wilma Vaught amerikai katonai vezető. Steve Jobs, John McCain és Richard Trumka posztumusz kitüntetést kapnak.

Denzel Washington eddigi pályafutása során két Oscar-díjat, emellett nyolcszor jelölték az elismerésre, 2016-ban pedig megkapta a Cecil B. DeMille-életműdíjat.

A The New York Times 2020-ban Washingtont a 21. század egyik legnagyobb színészének nevezte.