Megemelték Nagy-Britanniában az 1964-ben bemutatott Mary Poppins korhatár-besorolását.

A British Board of Film Classification a korábbi U-besorolást, amely szerint egy produkció nem tartalmaz sértő vagy ártalmas anyagot, PG-re változtatta a film “dikszriminatív nyelvezetére” hivatkozva.

A BBFC szóvivője a Variety magazinnak elmondta, hogy a film "két alkalommal is használja a diszkriminatív 'hottentották' kifejezést, és bár a Mary Poppins nem helyezhető történelmi kontextusba, a szóhasználat mégis indokolja a besorolás megváltoztatását.

A szó egy érzéketlen kifejezés a khoekhoe-ra, egy dél-afrikai őslakos csoportra utal, amelyet Boom admirális használ a filmben, amellyel valójában a kéményseprőkre utal, akiknek az arcát korom borítja.

“A rasszizmussal és diszkriminációval és a közelmúltbeli besorolási irányelvekkel kapcsolatos kutatásainkból megértettük, hogy az emberek, különösen a szülők számára az egyik legfőbb aggodalomra az ad okot, hogy a gyermekek olyan diszkriminatív nyelvezettel vagy viselkedéssel találkoznak, amelyet zavarónak találhatnak, vagy megismételhetnek anélkül, hogy tudatában lennének a potenciális sértésnek” - folytatta a a BBFC szóvivője, majd hozzátette: “Egyes nyelvi vagy viselkedési formák ezért semmilyen körülmények között nem megengedettek az U vagy PG kategóriában, vagy teljes mértékben a kontextustól függenek.”

A Robert Stevenson rendezésében készült Mary Poppins egyébként hatalmas sikert aratott annak idején, a későbbiekben Broadway-musical is készült belőle, 2018-ban pedig Rob Marshall rendezte a folytatást Mary Poppins visszatér címmel, amelynek főszerepében Emily Blunt látható.

családi | fantasy | musical | vígjáték

A Banks család nevelőnője váratlanul olajra lépett, Jane (Karen Dotrice) és Michael (Matthew Garber), a két vásott kölyök pedig a szülőkre szabadult, ám nekik nem sok idejük... több»