Ed Wood - Ezért nézett magyar nyelvű filmeket Tim Burton filmjének főszereplője

Bár messze nem a Johnny Depp főszereplésével bemutatott 1994-es Ed Wood volt Tim Burton legnagyobb kasszasikere, a film két Oscar-díjat is bezsebelt, a kritikusok pedig nem győzték méltatni. Ez pedig nem kis eredmény egy olyan fekete-fehér filmtől, mely mögül kihátráltak a stúdiók, és mely minden idők legrosszabb rendezőjének életét dolgozza fel. De hogy jön ide a magyar vonatkozás? Kult rovatunk új cikkében ezúttal erre adunk választ.

Bár a film főszereplője Johnny Depp volt, kult cikkünkben azonban most mégis Martin Landaura fókuszálunk, aki a horror korabeli magyar származású sztárját, Lugosi Bélát alakította az Ed Woodban. Landau, aki 2017-ben hunyt el, híres volt arról, hogy alapos kutatómunkát végzett egy-egy filmszerepe előtt, és ez nem volt másként Tim Burton mozija kapcsán sem. A színész saját bevallása szerint 35 Lugosi filmet nézett meg, és több magyar nyelvű videokazettát is vásárolt, hogy megismerkedjen a nyelvvel, és jobban elsajátítsa az ikonikus sztár akcentusát és beszédjegyeit. A befektetett munka pedig nem maradt jutalom nélkül, ugyanis az Akadémia 1995-ben a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazta meg Landaut.

És ez még nem minden! Amikor a magyarországi születésű rendező, Peter Medak megnézte a filmet, azonnal felhívta a színészt, hogy személyesen gratulálhasson a pazar alakításhoz. "Te nem egy színész vagy, aki megpróbált magyar akcentust felvenni, hanem egy karakter, aki épp azon van, hogy ne legyen akcentusa" - méltatta. És pontosan ez volt a helyzet, Martin Landaunak ugyanis azt a Lugosi Bélát kellett alakítania, aki maga is arra törekedett, hogy minél kevésbé legyen hallható az akcentusa.

Hiába azonban a pozitív kritikák, Bela Lugosi Jr. egyáltalán nem volt elégedett, szerinte ugyanis a film hamis képet festett apja drogfüggőségéről. "Az igazság ebben az esetben drámaibb, mint a fikció" - mondta a Los Angeles Times-nak adott interjújában. "Apám, akiről orvosai állapították meg, hogy morfium függősében szenved, Mr. Wood közbenjárása nélkül, saját maga vonult be a Metropolitan Kórházba" - zárta a szavait.

85 Ed Wood  (1994)

dráma | életrajzi | vígjáték

Ed Wood, vagyis Edward D. Wood Jr. egy igazi filmtörténeti legenda. Író, producer, színész és rendező egy személyben. Filmjeiben olyan sztárok tűntek fel, mint a Drakula filmek... több»