Edward Norton karrierje legnagyobb sikere előtt áll

Edward Norton sokat utazik mostanában. Az Árva Brooklyn (Motherless Brooklyn, hazai bemutató: november 28.), melynek ő az írója, a rendezője és a főszereplője is, egymás után kapja a rangosnál rangosabb fesztiválmeghívásokat.

A Telluridi Nemzetközi Filmfesztivál után a torontói és New York-i fesztivál programjába is beválogatták, utóbbin egyenesen a legfontosabb időpontban, a fesztivált záró gálán vetítik az Árva Brooklynt. És a rendezővel természetesen együtt utaznak az 50-es évek végén, magándetektívek között játszódó noir-thriller szereplői: Bruce Willis, Willem Dafoe, Alec Baldwin és Gugu Mbatha-Raw is.

– Én úgy tekintem Willamet mint a filmünk Obi-Wan Kenobiját – magyarázta a rendezését Edward Norton. – És akkor persze Alec Baldwin a film Darth Vadere. 

A helyzet azonban ennél is bonyolultabb, hiszen a rendező szerint fő ihletforrása Polanski Kínai negyed című klasszikusa volt: az ő történetében is egy nagyváros labirintusában tévelygő, az általános romlottsággal küzdő magányos, cinikus férfi szállt szembe a világgal.

– De a film egyre aktuálisabb – teszi hozzá Norton. – Aki látja, mind érteni fogja, hogy mennyire a mai korunkról szól a történet…