Egy hét múlva kezdődik a 20. Verzió

Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. November 22-29. között megújult logóval és kivételesen gazdag programmal jelentkezik aktuális világunk filmes lenyomata. Láthatók lesznek az elmúlt évek kiemelt alkotásai, Budapest témájú dokumentumfilmek a város 150 éves születésnapján, a fesztivál vendége lesz Peter Nestler, és ismét bemutatkoznak kísérleti VR-dokumentumfilmek is. A mozivetítésekre és az Online Verzióra is elindult a jegyvásárlás. 

A Verzió idén immár 20. alkalommal hív különleges utazásra, hogy a filmes történeteken keresztül közelebb kerüljünk a világunkban folyamatosan végbemenő változásokhoz. A múlt ismeretében és a jelen megértésével jobban láthatjuk, merre tartunk, és talán hozzájárulhatunk a megfelelő irány kiválasztásához is. 

A Verzió 20 éves története során több, mint 1300 dokumentumfilm került bemutatásra és szerveződött köréjük beszélgetés Budapesten, valamint szerte az egész országban. A Verzió programjai közel 200.000 látogatót vonzottak Budapest, Pécs, Szeged, Kecskemét, Debrecen és Szombathely mozijaiba, a festival.verzio.org streaming oldalnak köszönhetően pedig már több mint 50.000 nézőhöz jutottak el online is a nemzetközi és hazai dokumentumfilm-gyártás remekművei. 

A Verzió Specials visszatekintő programban négy különleges alkotást emelnek ki az elmúlt évek filmjeinek sokaságából. A válogatás a Verzió korábbi nézőit is célozza, de azokat is, akik csak most fedezik fel a dokumentumfilmek erejét. Egy leleplező nyomozáson keresztül a román egészségügy korrupciójába kaphatunk betekintést (Colectív, 2019), megismerkedhetünk egy szenvedélyes afgán tinédzserrel, akinek zenei tehetsége és jövője forog kockán, mert édesanyja kiskorú menyasszonynak szánja (Sonita, 2015), egy ápoló életének drámai fordulatát követhetjük a világ egyik legelérhetetlenebb területén, a közép-iraki „halál háromszögében” (Nincs hová bújnod, 2016), és bepillanthatunk a „petíciót benyújtók” világába, akik Kína minden tájáról azért érkeznek a pekingi panaszirodába, hogy az őket ért igazságtalanságok ellen tiltakozzanak (Panaszbíróság, 2009). A filmek nem veszítettek időszerűségükből és inspiráló lendületükből, ma is ugyanolyan erővel tesznek tanúságot az általuk felhozott társadalmi kérdésekről.

A Nemzetközi versenyprogramban szereplő alkotások rendezőivel is találkozhat a közönség. Alisa Kovalenko a fesztivál nyitóvetítésére érkezik. A kijevi rendező Hazai pályán című filmje több mint 100 fesztivál programjában, köztük a 2018-as Verzión is szerepelt, és számos díjat nyert. Az ukrajnai háború kapcsán a 2022-es IDFA Forumon egy olyan projektet mutatott be, amely a fronton töltött időszakban forgatott felvételein alapul és a Chicken & Egg Pictures és a Netflix támogatásával jött létre. A Verzión a Nem tűnünk el c. munkáját láthatják a nézők, mely először az idei Berlini Filmfesztiválon mutatkozott be, és a Generation szekcióban Ezüst medve díjra és a Legjobb dokumentumfilm díjra jelölték. A film egy kollektív portré egy fiatal generációról, öt álmokkal és kérdésekkel teli ukrán tinédzserről, akiket a háború egyre közeledő jelenléte fenyeget, mégis képesek felismerni és ünnepelni az élet törékeny szépségét.

A fesztivál vendége lesz Ibrahim Nash’at, a Hollywoodgate c. film alkotója. A mozi a tálibokat követi egy éven át Afganisztánban, miközben azok kisajátítanak egy, az amerikaiak által hátrahagyott fegyverraktárat, és fundamentalista milíciából nehézfegyverzetű katonai rezsimmé alakulnak.

Pascale Bourgaux az elmúlt években a Közel-Kelet összes konfliktusáról és válságáról filmezett. Szíriáról, Irakról, Iránról és Afganisztánról szóló híradásaiért, dokumentumfilmjeiért és könyveiért számos nemzetközi elismerésben részesült. Hawar, száműzött gyermekeink c. filmjét kíséri a fesztiválra. 2014-ben az Iszlám Állam több ezer jezidita nőt kényszerített szexrabszolgaságra. A nemi erőszakból fogant gyermekeket a jeziditák elutasítják. A filmben elsőként a közösségből egy anya titokban átkel a kurd határon, hogy ismét találkozzon négy éve nem látott lányával.

Peter Nestler rendező, forgatókönyvíró és producer a háború utáni német film legegyedibb és egyik legfontosabb dokumentumfilmes alkotója. Az elmúlt két évtizedben a világ fesztiváljai újra fölfedezték Peter Nestlert, így az idei Verzión, Budapesten, a művészi és személyes életút egyik legfontosabb helyszínén is találkozhatunk a rendezővel. A híres rendezőtől nyolc rövidfilmet vetítenek három, lazán összefüggő, egymásra épülő blokkban.

A Verzió 20 éves fennállásának évfordulóján háborúk, konfliktusok és egyenlőtlenségek által megrengetett világban találja magát. „A fesztivál elsődleges célja az igazságosság előmozdítása, a világ összetettségének bemutatása, valamint az élet, a szeretet, a méltóság és a biztonság iránti egyetemes igény közvetítése” – mondja Oksana Sarkisova fesztiváligazgató. 

A Budapesti város/arc/képek szekció Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján Budapest-témájú dokumentumfilmeket vetít.  A városok, filmek és dokumentumfilmek története a kezdetektől fogva összekapcsolódott a világon mindenütt, így Budapesten is. A szekció az elmúlt ötven év dokumentumfilmes Budapest-portréiból válogat: pillanatokat, emlékképeket mutat fel, és Budapest-víziókat, tereket és embereket hoz egy kicsit közelebb hozzánk.

A filmesek folyamatosan feszegetik és tágítják a dokumentumfilm konceptuális kereteit, és kísérleteznek a valóság újfajta képi megragadásának módjaival. A Képkereső programblokk filmjei archív és mai felvételek segítségével teremtenek új formát a történetmeséléshez. 

A Magyar verseny filmjei nem csupán fontos témáikkal, karaktereikkel és drámai történeteikkel, hanem a dokumentumfilmes formanyelv magas színvonalú, kifejezetten kreatív használatával tűntek ki a mezőnyből. Az elmúlt években sok az új hang, az eredeti történet és az izgalmas fogalmazás a magyar dokumentumfilm berkeiben, s ezt a Verzió Filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott magyar alkotások is bizonyítják. 

A jubileumi fesztiválkatalógus is különleges csemegéket rejt. A Verzió 20. évfordulója alkalmából prominens résztvevők és támogatók visszaemlékezéseit lehet olvasni, valamint részleteket korábbi megnyitóbeszédekből, például Göncz Árpád köztársasági elnöktől, aki az első Verziót nyitotta meg. Ezek a nyilatkozatok fontos korabeli tanúságtételek, valamint a dokumentumfilm erejére való fontos reflexiók, amelynek jelentősége a post-truth és a média növekvő állami kontrolljának idején csak nő.

A gyorsan változó technológiák új erkölcsi kihívásokat is felvetnek a szintetikus képekkel, valamint a hitelesség és a nézők bizalmának kérdéseivel kapcsolatban – ma ezek a kérdések állnak a dokumentumfilm folyamatosan változó értelmezésének középpontjában.

A virtuális valóság élmények és a valóságot feldolgozó nyers dokumentumfilmek világát egyesíti a fesztivál innovatív szekciója, a Vektor VR. Itt nyolc különleges alkotás lesz megtekinthető, melyek mind intenzív átlényegülést kívánnak a felhasználótól. Az alkotások olyan élethelyzeteket mutatnak be, amelyek a VR médiumán keresztül még erőteljesebben hatnak. A program ingyenes, de regisztrációköteles.

Emellett a Verzió Specials szekció, a Budapesti város/arc/képek filmjei és Peter Nestler rendező retrospektív vetítései is ingyenesen lesznek megtekinthetők, a programokra regisztráció szükséges, mely a verzio.org honlapon a filmek adatlapján lehetséges. 

A fesztivál 20. alakommal is a kreativitás és az örök változás erejének ünneplése, és annak a szenvedélynek a bemutatása, ami a valóság képekkel és képeken keresztül történő megértését segíti.