2019 végén lezárult egy korszak, egy három évtizedes periódus, a Skywalker-saga. Összesen kilenc mozifilm dolgozta fel a Star Wars univerzum első nagy történetét, amelyet vélhetően még sok-sok más sztori fog követni a jövőben. Azt sok rajongó tudja, hogy Skywalker helyett eredetileg Starkiller lett volna Luke vezetékneve. Azt viszont már kevesebben, hogy miért is változtattak rajta.

George Lucas kezdettől fogva Luke Starkillerre keresztelte a film főhősét, és ez egészen a forgatások megkezdéséig így is maradt. Olyannyira, hogy egy jelenetben – amikor Leia és Luke először találkoznak – el is hangzik a „Luke Starkiller vagyok, azért jöttem, hogy megmentselek.” mondat. Ezt persze később újra felvették immár Luke Skywalkerrel.

De miért is döntött a névváltoztatás mellett Lucas? Sokan gondolják úgy, hogy a Starkiller túl erőszakos hangzású, túl erőszakos. Szerintük a rendező ezért is változtatott rajta. De ez csak részben igaz. A valódi ok viszont Charles Manson. A hírhedt szektavezért (aki valójában saját kezével egyetlen embert sem ölt meg, de szinte delejező befolyásolóképességével másokat könnyedén rávett, hogy megtegyék helyette) 1969-ben ítélték el több gyilkosság felbujtásáért. A köztudatban még nagyon élénken élt Sharon Tate meggyilkolásának tragédiája, így Lucas úgy érezte, hogy a Starkiller még érzékeny sebeket tépne fel sokakban (angolul a Starkillert lehet star killerként, vagyis sztárgyilkosként is értelmezni). Így végül Skywalkerre módosította a főhős nevét.

Mindez a már zajló forgatást szerencsére csak minimális mértékben befolyásolta, mivel a fent említett jelenet volt az egyetlen, amelyben ténylegesen elhangzott az eredeti név, így csak azt kellett újra leforgatni. De a Starkiller elnevezés viszont többször is visszaköszönt a későbbiek folyamán a Star Wars univerzumban. Egyfelől a 2008-as Star Wars: The Force Unleashed videojáték főhőse is Starkiller kódnéven futott, de a Star Wars - Az ébredő Erő egyik bázisát is Starkiller Base névre keresztelték.

Ha kíváncsi vagy néhány igazán ritka, fekete-fehér fotóra az első Star Wars-filmből, lapozd át a fenti galériánkat.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Egy messzi-messzi galaxisban egy hercegnő (Carrie Fisher), aki titokban a lázadók egyik fontos alakja, a gonosz és sötét úr, Darth Vader fogságába esik, ám előtte még sikeresen... több»