79 Batman  (2022)

Tavaly Joker, idén Harley Quinn, jövőre Batman. Szép sorminta, amelyből előbbi Oscar-esélyes, a másodikat - Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) – az év egyik első nagy kasszasikerének várják, utóbbi pedig az ikonikus karakter legújabb reinkarnációja lehet ezúttal Robert Pattinson alakításában. Mivel a Batman forgatása még csak mostanában vette kezdetét, a premierig pedig még másfél év hátra van, sokat nem lehet még tudni a sztoriról. De egy teória szerint már most sejteni lehet, hogy ki lesz az ügyeletes főgonosz.

Mint ismert, a Batmanben kedvenc denevérünk nem csak egy gonosztevővel veszi fel a harcot. A casting alapján szerepelni fog benne Pingvin (Colin Farrell), Macskanő (Zoë Kravitz) – bár ő nem feltétlenül gonosztevő –, Kétarc (Peter Sarsgaard) és Rébusz (Paul Dano) is. De mellettük más rosszfiúkról is szólnak pletykák. Ami viszont így biztos, hogy Batmannek komoly kihívással kell szembenéznie jövő nyáron.

Mivel a forgatókönyv hétpecsétes titok, nem lehet tudni, hogy a történet miként fog alakulni, mi lesz a központi eleme. Azt viszont már elárulták a készítők, hogy ezúttal sokkal inkább a nyomozós krimi-thriller vonalat szeretnék megragadni ellentétben a korábbi filmekkel, amelyek azért az akcióra inkább helyezték a hangsúlyt. A Batmant olyan korábbi animációs filmek inspirálták, mint a The Long Halloween vagy a Hush.

Éppen ezért egyes elemzők úgy vélik, hogy a sok gonosz közül a fő-fő-főgonosz nem más lesz, mint a Paul Dano által alakított Rébusz. Miért? Mert ő az a karakter, aki a leginkább ért a dolgok összekuszálásához, mestere a félrevezetésnek, és imádja az orránál fogva vezetni Batmant. Ha pedig a filmet kimondottan a titokzatosságra és a nyomozásra szeretnék felépíteni, kevés nála ideálisabb ellenfelet találhatnának a denevérembernek.

Bár nem közvetlen utalás, de akár jelnek is vehetjük: eredetileg Jonah Hillt nézték ki Rébusz szerepére, ám vele megakadtak a tárgyalások, mivel túl magas gázsit követelt magának. Olyan gázsit, amit egy a tucatból gonosztevő nem kérhetne el, ellenben a film fő gonosztevője már annál inkább. Hogy van-e összefüggés, az valószínűleg soha sem fog kiderülni, az viszont legkésőbb jövő nyáron igen, hogy végül is ki mozgatja majd a filmben a szálakat a háttérből.