Éhségsztrájkba kezdett a börtönben az Arany Medve-díjas Jafar Panahi

Jafar Panahi éhségsztrájkba kezdett, hogy a fogvatartása ellen tiltakozzon. A rendezőt a teheráni Evin börtönben tartják fogva, annak ellenére, hogy az iráni legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletét.

Panani nemrégiben közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy az iszlám köztársaság igazságszolgáltatása és biztonsági erői által alkalmazott "törvénytelen és embertelen" bánásmód és a "túszejtés" elleni tiltakozásul addig nem eszik, nem iszik és nem szedi gyógyszereit, amíg ki nem engedik a börtönből.

A nyilatkozatot, amelyben bejelentette Panahi döntését az éhségsztrájkról, Panahi felesége, Tahereh Saeedi és fia, Panah Panahi tette közzé Instagram-fiókján. A rendezőt tavaly júliusban tartóztatták le Teheránban, az ország konzervatív kormányának kemény fellépése nyomán. Panahi követt pályatársa Mohammad Rasoulov ügyét, akit néhány nappal korábban bebörtönöztek, miután aláírta a rendőri erőszak elleni fellebbezést.

Panahi ügyvédeinek októberben sikerült elérni, hogy a legfelsőbb iráni bíróságon sikeresen hatályon kívül helyezzék a rendező ellen 2010-ben "rendszerellenes propaganda" miatt kiszabott hatéves büntetést. A rendező felesége és ismerősei viszont azt állítják, hogy az iráni biztonsági szervezetek most arra kényszerítik az igazságszolgáltatást, hogy rács mögött tartsák őt.

Jafar Panahi korábban olyan nagysikerű filmeket rendezett, mint a No Bears, a Három nő, a Taxi Teherán és A kör. Az Arany Medve-díjas rendező ügyéről korábban ITT írtunk.