Eladták A Gyűrűk Ura és A hobbit jogait, kiderült, hogy sokkal olcsóbban, mint azt bárki gondolta volna

A svéd videojáték- és média holding, amely tavaly nyáron egy meglepő fordulattal megszerezte A Gyűrűk Ura és A hobbit jogait, végre elárulta, mennyit fizetett értük. Jó üzletet kötöttek.

A karlstadi székhelyű vállalat megerősítette, hogy tavaly augusztusban 4,2 milliárd svéd koronát, tehát kb. 395 millió dollárt költött a Middle-Earth Enterprises megvásárlására, amely korábban a Saul Zaentz Company tulajdonában állt.

A megállapodás bejelentésekor az Embracer és a Saul Zaentz nem árulták el, mennyiért kelt el A Gyűrűk Ura-holding. Az akkori becslések szerint azonban a jogok – amelyek magukban foglalják a filmek, videojátékok, társasjátékok, merchandising, vidámparkok és színpadi produkciók világszintű jogait – akár 2 milliárd dollárt is érhettek.

Kiderült, hogy ennél jóval kevesebbért mérik a kultikus történeteket.

A fenti adatok alapján fényében különösen érdekes, hogy a pletykák szerint  az Amazon 250 millió dollárt fizetett csak A Gyűrűk ura - A hatalom gyűrűi című tévésorozat elkészítésének jogaiért, amelyet közvetlenül a J.R.R. Tolkien hagyatékból szereztek meg. A nyolc epizódnál hosszabb LOTR tévésorozat készítésének joga egyike volt azon kevés érdekeltségeknek, amelyeket nem Saul Zaentz tulajdonolt.

Az Amazon Games is saját megállapodást kötött az Embracerrel arra, hogy egy új, A Gyűrűk Ura alapján készülő ütős online játékot fejlesszenek.

A Middle-Earth Enterprises eladási adatait június 21-én hozta nyilvánosságra az Embracer éves jelentésében, amely alig egy héttel azután készült el, hogy a játékcsoport bejelentette költség-optimalizáló terveit, amely elbocsátásokat, játékstúdiók bezárását, konszolidációkat és átszervezéseket foglal magában.

A Lars Wingefors vezérigazgató és társalapító által ismertetett takarékossági intézkedések mögött a közelmúltbeli, hatalmas összegeket követelő felvásárlások sorozatának tulajdonítják. A Middle-Earth Enterprises mellett az Embracer az elmúlt években megvásárolta a Dark Horse képregény kiadót, az Anime Limited anime céget, a Tomb Raider jogait és számos videojáték-stúdiót.

A Gyűrűk Ura szerelmeseinek a kiszivárgott jelentés jó hírekkel is szolgál:a holding a Tolkien-univerzumon alapuló „számos világszínvonalú termék" megjelenését ígéri a következő két évtizedben. Februárban az Embracer nyilvánosságra hozta, hogy többéves megállapodást kötött a New Line Cinema és a Warner Bros. Pictures cégekkel a Tolkien művein alapuló, több játékfilmre kiterjedő megállapodásról.