Életét vesztette Ukrajnában az amerikai dokumentumfilmes és újságíró, Brent Ranaud

Életét vesztette az ukrajnai háborús konfliktusban Brent Renaud amerikai dokumentumfilmes és fotóriporter, a férfit orosz katonák lőtték le.

Renaud korábban olyan helyszínekről tudósított, mint Irak, Afganisztán, Mexikó és Haiti. Irpinben, Kijev egyik külvárosában vesztette életét, amelyet erősen támadott az orosz tüzérség. A hírt a kijevi regionális rendőrség egyik tagja erősítette meg.

Renaud díjnyertes újságírói munkája mellett elismert dokumentumfilmes volt, aki kapcsolatot tartott fenn a független filmes közösséggel. Testvérével, Craiggel együtt olyan elismert dokumentumfilmeket rendezett és készített, mint a Meth Storm, illetve a Last Chance High.

“Mély megrendüléssel értesültünk Brent Renaud haláláról” - írja a The New York TImes hivatalos közleményében. Az újság vezetősége azonban elmondta, hogy Renaud semmilyen minőségben nem dolgozott nekik ukrajnai útja során. Korábban ugyanis több hír jelent meg arról, hogy a médiumnak dolgozott, mivel a Times sajtójelvényét viselte, amelyet egy sok évvel ezelőtti megbízáshoz adtak ki a számára.

“Brent halála szörnyű veszteség. A Brenthez hasonló bátor újságírók óriási kockázatot vállalnak, hogy tanúságot tegyenek és beszámoljanak a világnak az Ukrajna elleni orosz invázió okozta pusztításról és szenvedésről” - írja a The New York Times főszerkesztő-helyettese, Cliff Levy.