Elrajtolt az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

Filmek, koncertek, kiállítások, mesterkurzusok várják a filmek és a művészet szerelmeseit a Szolnoki TISZApART moziban a ma kezdődő Alexandre Trauner ART/Film Fesztiválon. Október 15-20 között a fesztivál szervezői egész nap változatos programokkal kedveskednek a Szolnokra és a rendezvényre látogató érdeklődőknek.

Ma kezdetét veszi az Szolnoki Filmfesztivál 50 éves születésnapjának ünneplése. A 2018-tól az Alexandre Trauner nevet viselő rendezvény 6 napon át várja sokszínű programmal az érdeklődőket.

Az egésznapos vetítések a Tisza Mozi három termében és a kinti LED-falon zajlanak majd. A nagyteremben a tíz európai nagyjátékfilmet, a mesterkurzusokat és a hozzájuk tartozó filmeket tekinthetik meg a fesztivál látogatói, továbbá részt vehetnek egy kerekasztal beszélgetésen és a Valan - Az angyalok völgye című film országos premierje utáni közönségtalálkozón. A B teremben a Láthatóvá Tett Tudomány és a Fiatal Rendezők: Kisjátékfilm és Animáció kategóriáinak versenyfilmjei futnak majd blokkokban, melyek vetítési rendje a fesztivál honlapjáról letölthető katalógusban található.

Az E terem ad otthont pár napon át a Panoráma szekció filmjeinek, továbbá két olyan előadásnak, aminek fókuszában a virtuális valóság áll: Bakk Ágnes október 17-én beszél a VR-ról, mint filmes műfajról, amit a VR Tours virtuális városnézéssel egybekötött előadása követ. Itt futnak majd kedden és szombaton a Retrospekítv szekció filmjei is, amelyeket a fesztivál szervezői az elmúlt ötven év nyerteseiből és kiemelkedő alkotásaiból szemezgettek.

A nyitónapon, október 15-én a mozi kávézójában Gelencsér Gábor filmesztéta nyitja meg a Huszárik emlékkiállítást, melynek vendége lesz özvegye Nagy Anna és lánya Huszárik Kata, az eseményt Huszárik Csontváry című filmjének vetítése követi 20.30-tól.

A fesztivál alatt minden este 10 órás kezdéssel egy-egy zenekar fogja húzni a talpalávalót a mozi kávézójában: 15-én a szolnoki Musikum zenél, amely a bulizene mellett Szörényi Levente, LGT és The Beatles dalokat is játszik. A 16-án fellépő VitukiSchwarzmuzik-Turbómozsár együttest zeneileg a fúziós muzsika, jazz-funk jegyek jellemezik, amibe időnként etno elemek is fellelhetők. Zenei blokkokban gondolkodnak: világslágerek másképp, Frank Zappa dalok és saját szerzemények is szerepelnek repertoárjukban. Dana and the Dreamcatchers akusztikus koncertet ad feldolgozásokkal és saját dalokkal 17-én, míg 18-án a magyar underground egyik meghatározó bandája, az 1978-ban alakult Balaton lép fel, melynek alapító tagjai között ott vannak a Tarr Béla filmek zenéit is jegyző Víg Mihály és Hunyadi Károly. A koncertsorozatot 19-én a szegedi etno-punk stílusban tevékenykedő Gypo Circus zárja.

A programokról bővebb információt az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál honlapján és Facebook-oldalán szerezhetnek az érdeklődők.