Eredet: Itt a mindent eldöntő bizonyíték a film végi rejtélyre

A 2000-es évek egyik legötletesebb filmje volt az Eredet (bár a South Parkban elég jól megfogták a lényeget, miszerint attól még, hogy valami túl van bonyolítva, még nem feltétlenül lesz jó…). Christopher Nolan álom az álomban az álomban témája hatalmas sikert aratott és míg már menet közben is ezernyi kérdést hagyott megválaszolatlanul a nézőkben, a legnagyobbat a végére hagyta.

Mint ismert, a film egy csapat tolvajról szól, akik be tudnak hatolni mások álmaiba, hogy ott értékes titkokat lopjanak el. Most viszont épp a fordítottját kell megtenniük: el kell ültetniük egy gondolatot a célpont elméjében, de ez piszok veszedelmes és bonyolult mutatvány.

Az Eredet a Leonardo DiCaprio által alakított főhős, Cobb egyszer elmagyarázza, hogy úgy tudja kideríteni, álomban van-e még vagy már felébredt, hogy letesz az asztalra egy pörgettyűt és elindítja. Ha álmodik, akkor a pörgettyű sosem áll meg, ha ébren van, akkor természetesen idővel felborul. A film legvégén is ezt a pörgettyűt láthatjuk, de a zárójelenet hamarabb vége van, mintsem egyértelműen kiderüljön, hogy a pörgettyű felborul-e.

Igen ám, csakhogy van egy aprócska bibi. Még korábban a filmben kiderül, hogy ez a bizonyos pörgettyű eredetileg nem is Cobb eszköze a valóság megítélésére, hanem néhai feleségéé. Cobb azt is elárulja, hogy az ő biztos pontja a realitás megállapítására a karikagyűrűje. Ébren ugyanis régóta nem hordja a karikagyűrűjét, álmában viszont mindig az ujján van.

Ezek alapján tehát a pörgettyű valójában teljesen másodlagos, tulajdonképpen csak egy figyelemelterelés a film végén. Akkor viszont Cobb ébren volt vagy álmodott a film zárójelenetében? Derítsétek ki magatok!

91 Eredet  (2010)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»