Ez a filmtörténelem legszomorúbb filmje a tudomány szerint

Melyik a legjobb vígjáték? Melyik a legijesztőbb horror? Melyik a legizgalmasabb akciófilm? Melyik a leghitelesebb katasztrófafilm? Ezekre a kérdésekre éppolyan nehéz egyértelmű választ adni, mint arra, hogy melyik a legszomorúbb film a mozitörténelemben. Most utóbbira kaptunk választ, méghozzá tudományos kutatáson alapuló választ, amivel persze ettől még nem feltétlenül fog egyetérteni mindenki.

A Kalifornia Egyetemen végeztek kutatást még 1988-ban azzal a céllal, hogy olyan jelenetet találjanak, amely minden nézőből egyetlen érzelmi reakciót vált ki. A teszt során ötszáz önkéntes egyetemistának vetítettek le több száz jelenetet különböző filmekből. A reakciók összegzése után arra az eredményre jutottak, hogy a legszomorúbb film Franco Zeffirelli 1979-es sportdrámája, A bajnok.

A film egy visszavonult bokszolóról szól, aki fiával egy farmon él. Amikor egy nap a gyermek anyja újra felbukkan és magának követeli a fiút, az apa még egyszer utoljára ringbe száll, hogy a győzelemért kapott pénzzel biztosítsa a gyermek jövőjét.

Csakhogy a film végére a bokszoló meghal, a fiú pedig egyedül marad. A teszt során egyértelműen a film zárójelenete, ahol a kisfiú az apja után sír, lett a legszomorúbb.

A sorban következő film talán kevésbé lesz meglepő, ugyanis a nézők reakciói szerint a Bambi volt a második legszomorúbb alkotás, amely alig maradt el A bajnoktól.

Érdekesség, hogy bár az 1988-as kutatás óta több száz másik tudományos cikkben is szóba került A bajnok, mint fontos mozitörténeti alkotás, a kritikusok már messze nincsenek erről ennyire meggyőződve. Legalábbis a Rotten Tomatoes oldalán a 38 százalékos mutató nem túl veretes, bár az is igaz, hogy a nézői értékelések már 82 százalékot adnak a filmnek.

70 A bajnok  (1979)

dráma | sportfilm

J.T. az apja farmján nő fel. Az apa hét évvel ezelőtt hagyott fel a profi boxszal egy sérülés miatt, azóta a lovaknak és persze fiának szenteli minden figyelmét. Idillikus... több»