A Pain Hustlers/A fájdalom ügynökei lehet, hogy jelenleg a Netflix első számú filmje az Egyesült Államokban, de mint azt már többször is kiderült, ez valószínűleg inkább a frissesség függvénye, mint bármi más (és semmiképpen sem garancia a minőségre).

A Rotten Tomatoes oldal kritikusainak konszenzusa szerint a "gyenge kivitelezés" tette tönkre a filmet, amely mindazonáltal erős előzményekkel és kiváló színészi alakításokkal büszkélkedhetett. De a legjobb közönségkritikák között is találunk olyanokat, amelyek egy szimpla "hétvégi film" szintjére értékelik, vagyis nem nagyszerűnek és nem is borzalmasnak.

Az új film - amely annyira szeretne valami fontosat mondani a nagy gyógyszergyártókról, de végül beéri egy felületes "a gyógyszeripari képviselők is lehetnek vázlatosak" üzenettel - minden kétséget kizáróan igencsak ütős szereplőgárdával büszkélkedhet.

Emily Blunt, Chris Evans, Andy García és Catherine O'Hara is a nagyágyúk között van, akiket azért szerződtettek, hogy a filmet egy Adam McKay-féle, az iparágat leromboló filmmé alakítsák.

Ami azonban az eddigi fogadtatást illeti, a film eléggé megosztotta a kritikusokat és a rajongókat. Az előbbiek körében a Pain Hustlers gyengén muzsikál, ha relevánsnak fogadjuk el a Rotten Tomatoes értékeléseit. Itt elég gyenge, 23 százaléos kritikusi pontszámot kapott, míg a rajongók sokkal, de sokkal magasabbra értékelték a filmet: ők 73 százalékot adtak összesítésben.

Gyakran előfordul, hogy ha ilyen nagy a szakadék a kritikusok és a rajongók pontszámai között, az legalább részben azzal magyarázható, hogy valamelyikből túl kevés/túl sok van.

Előfordulhat például, hogy a rajongói értékelések sokasága mellett csupán egy maroknyi szakmai kritikát látunk. De nem ez a helyzet a Pain Hustlers esetében, amely e sorok írásakor mindkét táborból hasonlóan sok értékeléssel rendelkezik (81 kritikusoktól származó értékelés, és több mint 100 felhasználói értékelés).

A film jelenlegi IMDb-értékelése egyébként szintén hasonlóan alakult: ott a film 6,4/10-es értékeléssel rendelkezik. Nálunk jelenleg 32 szavazat alapján 62 százalékon áll, amit pedig a szöveges értékelésekben kiemeltek a mafab közösség tagjai, hogy a színészi gárda nagyszerű, a sztorit viszont valóban adták már át jobban.

Mindazonáltal, ha érdekel a téma, minden bizonnyal vannak érdemesebb tévéműsorok és filmek, amelyek a drogipar belsejébe hatolnak, és leleplezik annak számos bűnét. Ezek közül a Hulu Dopesick, a Netflix A gyilkos csodaszer és az HBO Az évszázad bűnténye című filmjeit ajánljuk, amelyek mind az opioidválsághoz kapcsolódó történeteket mesélnek el.

A fájdalom ügynökei is ugyanerre törekszik, ahogy azt Wells Tower forgatókönyvíró a Netflix promóciós interjújában el is magyarázza:

"Egyszerűen lenyűgözött ez a hihetetlen történet" - mondja Tower - "Elképesztőnek találtam, hogy ezek az emberek, akiknek nagyrészt semmilyen orvosi képzettségük nincs, ekkora befolyással rendelkeznek a felírt gyógyszerekre. És azért van ilyen befolyásuk, mert megvesztegetik az orvosokat, hogy olyan betegeknek is felírjanak gyógyszereket, ebben az esetben fentanilt, akiknek nincs rá szükségük. Tudtam, hogy egy olyan sztorival van dolgunk, amely igazán megdöbbentő betekintést nyújthat az amerikai orvostudomány működésébe."

dráma | krimi

Liza jobb életet szeretne teremteni magának és lányának, ezért munkát vállal egy csőd szélén álló gyógyszergyártónál. Liza bátorsága katapultálja a céget és őt is a... több»